Ознаке

, , , , , , ,

Ne verujem da postoje bezgrešni ljudi. Samo se razlikujemo po veličini greha, po tome kako ih rangiramo u sopstvenoj oceni naše ličnosti i , možda najviše, po tome kako se osećamo posle.
“ Ko je od vas bezgrešan … neka prvi baci kamen na nju“ – rekao je Isus književnicima i farisejima kada su mu, na Maslinskoj gori, doveli ženu upravo uhvaćenu u preljubi. I tim pitanjem joj spasio život . Svi do jednog izašli su iz sobe, dok je on pisao prstom po zemlji.
Svako od nas u popisu sopstvenih postupaka ima neke kojima se ne ponosi.Drsku ili ružnu reč, prezriv pogled, činjenje ili nečinjenje .
Samo je nečije loše veliko, a nečije malo. Neko je rasplakao majku, ženu ili dete, brecajući se, a neko šamarom. Neko se ogrešio o devojku ili momka, ostavljajući ih jer nema ljubavi, a neko pronalaženjem nove veze dok je stara još trajala. Neko pešaku nije dao prednost , besno jureći mu ispred nosa, a neko ga je ubio. Neko izneverio prijatelja, ne mogavši da stigne u obećano vreme, a neko izdajući ga kad mu je najviše bio potreban ili podećući mu nogu . Neko pozajmljene sitne pare nije vratio, jer nema ni za hleb, a neko je svesno uzimao od drugih, mnogo , s namerom da ih nikada ne vrati.
Kako se oseća čovek kad nekome učini zlo ?


Kad uvredimo oca, prijatelja,rodjaka, komšiju, sačekamo da se slegne, pa smognemo snage i kažemo – izvini. Kad , čak i slučajno, poprskamo prolaznika vodom iz bare kroz koju idu naša kola, pomislimo, kako bi nama bilo da nam se to desi. Kad opsujemo nepažljivog pešaka koji nam stane na nogu, pomislimo, ko zna s kakvim brigama se jutros probudio, pa pocrvenimo, pred sobom.
A na šta pomisle oni koji namerno čine zlo ? Koji udare jer znaju da će taj šamar boleti i kada otisci prstiju nestanu ? Koji umornoj ženi s teretom u rukama vade novčanik iz tašne ? Koji zaborave da tamo negde njihovo dete treba da jede, da ide u školu, na ekskurziju ? Koji pozajme pare od ljudi za koje znaju da će im i ovoga puta učiniti dobro, s namerom da ih nikada ne vrate ?
Kako oni spavaju ? Imaju li košmarne snove ? Kakvi se ujutru bude ? Pomisle li na to da zbog njih neko i danas plače , da će neko zbog njih danas morati kod lekara, da nekome bivaju razlog za infarkt ili šlog ? Kako se osećaju kada sretnu one koje su rasplakali, unesrećili, opljačkali ?Smeju li da ih sretnu, ili zaobilaze ulice u kojima je to izvesno ?
Šta pomisle o sebi, svom predjenom putu i o onome što ih tek čeka ? Stide li se pred majkom, ocem, detetom, komšijom, rodbinom ? O čemu misle kada udju u crkvu i prekrste se? Kad pale slavsku sveću ? Kada se pomole Gospodu za zdravlje svoje porodice ?
Pocrvene li, bar, ikada ?