Ne prođe mnogo vremena i zatekne nas neka nova forma blog igrice, prozivka ili nagrada, kako god, u okviru koje bi trebalo da kažete nekoliko nepoznatih podataka o sebi i da, naravno,  prozivkom  jednog broja blogera nastavite igranje. Smatram da je, ko god bio autor ove igrice (priznajem, i sama sam neke kreirala), ima lepu nameru da se blogeri malo bolje upoznaju i da se dobije kakav -takav presek regionalne blogosfere – ako ne drugo, da se vidi ko koga čita, prati i poštuje, ko je koliko poštovan i priznat u blog svemiru i ko je kome naklonjen, odnosno kojim temama i sitlu pisanja, preciznije bi se moglo reći, je naklonjen.

bedc5be

Na ove igrice blog i ostala javnost reaguju različito: jedni ih u startu odbijaju, drugi jedva čekaju da budu nominovani; neki ih odrade reda radi, drugi se baš potrude da napišu simpatičan tekst; jedni ispoštuju propozicije do kraja, drugi posao odrade pola – pola; jedni shvataju poentu ali, budući više puta nominovani, nastoje da igricu uproste i na sve nominacije odgovore odjednom (ta sam 😉 ); jedni su iskreni i ozbiljni, neki čak i u ovome pronalaze način, osnovu i razlog, da sa visine svojih uzdignutih noseva malim i srednjim blogerima koji im smetaju samo zato što se nigde ne guraju, ne nameću niti na bilo koji način kompromituju i samo gledaju svoja posla,  spočitaju kako su se sveli na vojvodoserdarisanje jedni drugima (valjda bi trebalo da se njima ulaguju) i kako pojma nemaju pa se vidi da ne znaju ni da se igraju.

A neki dobronamerni, srdačni, predusretljivi i ničim zagađeni i iskvareni blogeri  (kako rekoh, oni koji se ne guraju u nekakve odavno formirane klanove čiji se članovi drže čvrsto u odbrani sopstvenih interesa, ali isto tako jako dobro znaju da jedni drugima podmetnu nogu ili da konkurenta ogovaraju ili bar ocrne kod  nekoga ko im predstavlja potencijalnu tezgu, a i šire, a isto tako se ne libe daničim izazvani  ocrne i one koji su im se zamerili samim svojim postojanjem) i dalje nastavljaju svoje bezazlene prozivke u svakojakim vrstama igrica, dodeljujući jedni drugima virtuelna priznanja. Skrećući tako pažnju na mnoge, gotovo preko noći iznikle talente koji prete da pomrače slavu onih kojima svaki mlad, kvalitetan i uspešan sa aspekta ljudskosti i onoga što radi, bloger, nije osoba vredna poštovanja nego jedino svakovrsnog negiranja i osporavanja. Ili bar, ignorisanja ili  u celofan zabrinutosti za budućnost blogosfere, uvijenog nastojanja da se zamagli narastajuća snaga sada malih ili srednjih,  a uskoro zaista velih i zaista pažnje vrednih blogera.

Pravila ove igre su jednostavna:

 1. Zahvaliti se blogeru koji vas je nominovao
 2. Napisati sedam manje poznatih činjenica o sebi
 3. Nominovati do 15 blogera… ups, do… beskonačno

Ovoga puta namerno sam odlagala tekst na temu nove igrice, budući da sam u jednoj od prošlih nominovama jedno 12 ili 13 puta (zbog čega sam posle treće nominacije počela da odgovaram ispod teksta autora koji me je prozvao).

Ako me sećanje dobro služi, nominovali su me i zahvaljujem:  Rada, Jelenče,  jedan od mojih najstarijih blog drugara kojem i dalje ne znam ime – noviinternet,  Sarin tata, babeidede, Mirna,  a sigurno sam nekoga i izostavila (sada vidim da je trebalo da vodim evidenciju) pa se izvinjavam unapred uz molbu da me obaveste kako bih ispravila ovaj propust.

Sedam činjenica o meni:

 • Rođena sam 4. aprila  😉
 • Ponosna sam što mi je jedna sjajna blogerka i Čovek nedavno rekla : Promenila si mi mišljenje o blogosferi, hvala ti.
 • Ponosna sam i što je jedna druga, takođe sjajan Čovek ali nije bloger, napisala: Moja drugarica vesto barata recima, ima dusu laku kao pero i zanosna je kao majska ruza 🙂
  Za njen bistar pogled na svet ! – spremajući mi originalan poklon, svojih ruku delo.
 • I još sam mnogo čime ponosna, a najviše time što su mi neke prijateljice, iz ovog virtuelnog svemira već prešle u stvarne, poverile da budem produžena ruka njihove plemenitosti i dobrote. Kada vam dugogodišnji prijatelji veruju, to se nekako podrazumeva jer vas znaju u dušu, ali kada vam veruje neko ko vas je procenio na osnovu jednog susreta i gomile vaših tekstova, to već ima drugu dimenziju i veću težinu.
 • Imam još dva bloga: Negoslava, lični i  Cake dobrog kuvanja,   gde sam zadužena za kuvanje i pisanje, a moj prijatelj Milan Todorović za  tehničku, da ne kažem kompjutersku dimenziju.
 • Imala sam još jedan blog, na kojem sam objavila jedan jedini tekst – intervju sa jednom poznatom osobom tvaralačko-estradne privinijencije, koji je bio pun… ajd da kažem, ružnih reči (zapravo sačinjen samo od njih) a koji zaista nisam imala obraza da objavim na blogu pod mojim imenom.
 • To, što volim da pomažem mladim – po stažu,  blogerima, posledica je izuzetne predusretljivosti tadašnjih blogera, na koju sam i sama  naišla kada sam počinjala. Nastavi krug dobrote. Ništa posebno, samo jednostavno pamti dobro i dobrim ga vrati, nekom sledećem. Bukvalno jedina osoba kojoj nisam pomogla, a zatražila je neke savete o svom radu, javno, od svih starijih blogera, jeste draga Suzana Jovanović. Desilo se nekako da sam baš tada bila ogorčena pljuvanjem od strane nekih, ajd da kažem autora… ne baš čitanih blogova i uz to nedovoljno pismenih autora, koji su moje savete da ugrade dugmenca za šerovanje, da pišu tekstove duže i sadržajnije od tri prazne rečenice, da reč za koju nisu sigurni kako se piše provere na Guglu i slično, nazvali maltretiranjem s moje strane. Suzi se, evo, izvinjavam, ali se izvinjavam i onima kojima  sam se nepotrebno trudila da pomognem – zaista nije trebalo i zaista nikada više neću, obećala sam i sebi i nekim svojim prijateljima sa neta, više nikada ni jednu jedinu reč reći onome ko me nije ni pitao za savet. Ali ću zato i dalje, ja, kompjuterski polupismena, koristiti dobru volju svih dobronamernih ljudi na netu, da mi pomognu kad god mi nešto nije jasno ili kad god zapetljam toliko da ga ni najveći poznavaoci kompjutera i interneta ne mogu raspetljati.

Moje nominacije:

Suzana Jovanović – Putovanja s ukusom

Nada Petrović – Zlatni skarabej

Sanja Ciganović – Umdrumiostalo

Merima Simovljević Aranitović – Ritam dana

Siniša Banda – Banditisanje

Nada Marković – Ovo vam nisam rekla

Aleksandra NM

Neda Drajić  Petronić – Bitno i nebitno 

Draga Bivše Pogorelec – Draga100posto

Lena – Mala Prge

Jelena Ostojić – Život šećerne pilule 

Goran Popnovakov – Đoletovkutak

Tatjana Nikolić – Tanja3blog

Nataša Gligorić

Milica Pralica

Dejan Zlatić – Blogi

Sanja Cvijović 

Radica Milovanović

Krilatesandale

… i molim nominovane da u svoje nominacije uvrste i ponekog za koga su tek čuli