Ознаке

, ,

 

Napisah nekoliko reči  ispod jednog teksta inspirisanog posetom Sloveniji i onim što se može uporediti tamo i ovde, pa shvatih da osobe koje sam pomenula zaslužuju malo više od jednog kratkog komentara uz tudji tekst .

Doktorka Kadivka , nju sam prvu pomenula, je specijalista socijalne medicine i radi sa najtežim bolesnicima. E sad, da li je njeno ime ili je ta specijalnost ili nešto treće, uslovilo njenu potrebu da ovaj svet čini lepšim, i nije mnogo važno. A čini to, i gajenjem cveća i pčela  i pisanjem i koječime još…

Naša Kada , sećate se one pesmice plavi zumbul i zelena kada, lepo je i to da stavim pored njenog imena, elem, ta Kada u šetnju ne kreće bez baštovanskih makaza. Pa gdegod da vidi grm ruže ili neke druge biljke, bilo to i drvo, vadi  makaze i poreže mu nepotrebne grane. Osveži ga, za sledeću sezonu.

Prolaznici je gledaju ljubopitljivo- neki s nevericom, neki s čudjenjem. Što bi neko sekao šiblje i korov pred njihovim  vratima, a da nema nekav interes , vidi se pitanje iz njihovih pogleda, koje neretko i glasno postave.

Navikla na to , najšečće odgovara samo smeškom.

Baš kao i njena komšinica s trećeg ulaza. Njene penzionerske dane ulepšava bogatstvo od stotine ruža, koje je zasadila ispod svoje terase u prizemlju , preko koje je napravila lični izlaz u dvorište.

Betonsko sivilo i pesak , grudve stvrdnute zemlje i korov, zamenila je prelepom baštom koju preko dana sama neguje. A uveče sedne na terasu i i iz polumraka uživa u mirisima svog cveća, u  kojem jednako mogu da uživaju ne samo komšije, nego i svi oni koji šetnju do obližnjeg parka zamene posetom njenom parkiću.

A da bi sve to stvorila i da, pri tome, nikoga ne ošteti, sama je finansirala ne samo rasad, već i gradnju hidrofora, kako ne bi trošila vodu koju plaćaju svi stanari. Umesto da joj čestitaju, zahvale ili pomognu, neke od komšija su joj zamerile što višak para, kad ih već ima, nije njima podelila, nego ga bacila za nekakve ruže.

Doduše, ovoj baki se odužio grad, ne samo proglašavajući njen vrt najlepšim u akciji – Biramo najlepšu baštu, već i time što je lokalno preduzeće zaduženo za gradsko zelenilo preuredilo jedan ogroman prostor prepun peska, namenjen deci koja se u njemu nikada nisu igrala, takodje u vrt. Tako je slika nekadašnjeg sivila zamenjena prelepim bojama i mirisima, a nekoliko dodatih klupa okolo čine idilu još lepšom.

Da nas je više ovakvih…