Ознаке

, , , , , , ,

“Uvek sa knjigom“ – pod ovim sloganom niška Gradska Opština Palilula organizovala je akciju podele knjiga sugrađanima, u okviru obeležavanja Svetskog dana knjige. Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula, dr Dragan Vukadinović, Miroljub-Riki Nedović, glumac i ja, delili smo knjige sugrađanima, najpre u autobusu koji saobraća na liniji broj 34, popularno nazvanim aerodromski, na njegovoj trasi kroz Palilulu, a zatim i taksistima i prolaznicima na autobuskoj okretnici na Trošarini.

Navikli da u autobusu samo daju pare za kartu i čvrsto stežu novčanike i torbe, u strahu od džeparenja, naši sugrađani koji su se juče zatekli u busu dok smo delili knjige, čini mi se, u neverici su ne samo pratili tok ove akcije, već su i pomalo zbunjeno prihvatali ponuđene knjige. Dok su se jedni hvatali za džepove, misleći da se od njih očekuje da pruženu knjigu plate, drugi su se baš zbog takvih pretpostavki ustezali da knjigu prime, jedni su imali volju da svoj primerak zamene knjigom kakvu je dobio i putnik sa susednog sedišta, drugi bi zamolili za još koji komad – uglavnom, usuđujem se reći da su svi bili prijatno iznenađeni.

Mada na teritoriji Palilule živi najveći broj niških Zaplanjaca, a na Trošarini obično sve vrvi od mojih zemljaka, muku sam imala da u trenucima podele knjiga nađem i nekoliko Zaplanjaca kojima sam poklonila “Blag reč“ (mala doza lokalpatriotizma, stoga što je knjiga pisana na zaplanjskom dijalektu). No, budući da sam ih na samom kraju akcije pronašla pa je ugođaj bio kompletan, mogu reći da sam uživala tokom ove akcije, čiji je cilj popularizacija knjige i čitanja.

A u cilju popularizacije knjige i čitanja na maternjem jeziku, GO Palilula poslala je i paket knjiga Zajednici Srba u Skoplju, sa čijom Opštinom Aerodrom je nedavno potpisana povelja o prijateljstvu. Tako je i Baba-Grozda, junakinja moje “Blage reči“, uspela da otputuje u Severnu Makedoniju.

Autor fotografija: Dragan Vidojković