U šta se pretvore, kada se sruše, kule građene u vazduhu?Da li sagore, od prevelike želje pa od njih ostanu samo prah i pepeo ili potonu negde duboko, koliko su isprva otišle u visinu il’, možda, jednostavno isčeznu u magli, da ne bi bilo svedočenja o njihovom postojanju u nečijim mislima, nadama i željama.

dscn2861

Imam negde u dvorištu jednu ciglu, stvarnu, crvenu i tvrđu od najtvrđeg kamena.Kažu da je stara vekovima. Bile su, takve cigle,  vizantijska cisterna i slavoluci iznad nje. A danas se razbacuju moravskom dolinom pre nego što postanu podovi u seoskim kućama  izgrađenim pored reke kojom su nekada plovili  Rimljani, koju su prelazili neki turski karavani, a možda, kažu, i neki Tračani, Irci i ini severni narodi koji nam sliče ko da su nam neki rod,iako nam danas nisu ništa.

Iako nisu ni pepeo, ni prah, ni deo magle koja pritiska moravsku dolinu i samo su rasejane oko iskopine za koju kažu da je bila cisterna pre onoliko vekova ili po njima hodaju moravski seljaci u svojim kućama s podovima popločanim ciglama starim toliko vekova i one su samo deo kule građene u nekom vazduhu od koje je danas ostala jedna velika rupa u brdu do kojeg se stiže kozjim stazama i to samo zimi, jer  tokom ostalih godišnjih doba rastinje tako ispleplete svoje grane, da čak ni koze ne mogu da se uspnu do te kule u vazduhu od koje je ostala samo jedna velika rupa.

dscn2878

 

Advertisements