Ознаке

Zahvaljujući dragoj Mirni Bašić, autoru bloga Lova do krova u kojem nas redovno obaveštava o mogućnostima uštede i popravljanja kućnog budžeta, danas nastavljamo seriju tekstova pod radnim naslovom „Ja živim ovde“.

11892076_10207277702127536_6673804793350433455_n

Upoznajte Frankfurt am Main – Höchst

Nemam često priliku biti turistički vodič i predstaviti drugima ljepote svoga grada. Baš zbog toga sam s veseljem prihvatila Negoslavin poziv da vam predstavim Frankfurt am Main – Höchst, grad koji je od prvog našeg susreta još 2004. osvojio moje srce.

Malo o povijesti i geografskom položaju

Sve do 1928. godine je Höchst am Main bio samostalni njemački grad. Te se godine dogodilo priključenje Frankfurtu. Höchst je danas dio Frankfurta, a ipak toliko poseban i različit od njega.

Ispružio se uz rijeke Main i Niddu, udaljen je samo desetak kilometara od frankfurtskog aerodroma i 15-ak minuta vožnje vlakom od centra Frankfurta.

No da vas ne gnjavim više, krenimo sada zajedno u virtualnu šetnju ovim divnim gradićem. Pitat ću vas na kraju, biste li si mogli zamisliti da se ovdje preselite?!

frankfurt-am-main_11.jpg

U Höchst možete stići brodom po Main…

motorom…frankfurt-am-main_19.jpg

frankfurt-am-main_24.jpg

vlakom ili autobusom do kolodvora…

ili biciklom! Ako je bicikl električni, dok vi obilazite grad, baterija će se besplatno napuniti. frankfurt-am-main_13.jpg

frankfurt-am-main_12.jpg

Veliki kran koji ćete najprije primijetiti, ukoliko stignete do njega rijekom, ne služi više svrsi. On je danas tu kao sjećanje na vremena kada se njime istovarivao teret dovezen brodovima.

frankfurt-am-main_23.jpg

Dok je Main široka i plovna, Nidda je mirna uska rječica na kojoj nećete sresti brodove, ali je zato omiljena za pokojeg ribolovca. Na ovom se mjestu Nidda ulijeva u Main.

frankfurt-am-main_20.jpg

Ne samo što služi za ribolov, na Niddi su se smjestile i dvije kućice na vodi. U ovoj kućici živi tročlana obitelj koju se često može vidjeti kako peca iz primaće sobe ili hvata zrake sunca na malenoj terasi.

frankfurt-am-main_14.jpg

Ako se umorite, potražite odmor možda baš na ovoj klupi. Poklon je to jednog umjetnika Höchstu i njegovim stanovnicima.

frankfurt-am-main_16.jpg

Na izlet u Höchst ne morate donositi hranu od kuće. Kad ste već tu, svakako morate probati Döner i to baš u ovom restoranu. Oni su naime prije nekoliko godina dobili priznanje i nagradu da spremaju najbolji Döner u Frankfurtu. I priznajem, stvarno je za prste polizati.

frankfurt-am-main_17.jpg

Siti i zadovoljni, možete prošetati po pješačkoj zoni gdje je koncentrirana većina trgovina. Priznajem, nije kao ona u centru Frankfurta, ali dovoljno za sitnice koje svakodnevno zatrebaju.

frankfurt-am-main_18.jpg

Svakih sat vremena ova zvona odzvone čarobnu melodiju. Gotovo uvijek ćete ovdje vidjeti najmlađe kako zaustavljaju roditelje i nagovaraju da poslušaju melodiju, samo još ovaj put 😉

frankfurt-am-main_8.jpg

Stara jezgra prepuna je ovakvih malenih kuća, raznih boja i ukrasa. Prolazeći uskim uličicama, svaki puta iznova imam osjećaj da sam se vratila nekoliko stoljeća unazad. Neopisivo! Ispred gotovo svake kuće je klupa za odmor uz poneku lijepu poruku prolaznicima.

frankfurt-am-main_7.jpg

Na stoljetnu prošlost podsjećaju svakako i dvorci.

frankfurt-am-main_21.jpg

frankfurt-am-main_3.jpg

Polja Höchst se u ljeto žute bogatim cvjetovima ljetne repice. I ne samo to! Mnogi se začude da u gradu mogu rasti kukuruz, pšenica, ječam. O da, mogu!

frankfurt-am-main_25.jpg

Dok s jedne strane mosta promatrate staru jezgru grada, s druge vaš pogled okupira veliki broj dimnjaka i zgrada. To je samo mali djelić onoga što se skriva okruženo zidom i visokom ogradom.

Riječ je o industrijskom parku, mjestu gdje svoj kruh u kemijskim i farmaceutskim firmama svakodnevno zaradi 22 000 radnika.

frankfurt-am-main_1.jpg

I najmlađi ovdje provode nezaboravno djetinjstvo. Ne, u Höchstu nema tako često snijega, zato je obližnji Taunus idealno mjesto da dožive prave zimske radosti. Taunus je udaljen pola sata vožnje od Höchsta.

frankfurt-am-main_2.jpgParkova za velike i malene ima također dovoljno. Ovo je naš omiljeni park, dok se moji M&M bezbrižno igraju, ja uživam u hladovini stogodišnjih stabala. Velike travnate površine pružaju dovoljno mjesta svim posjetiocima parka.

frankfurt-am-main_15.jpg

Kad ste obišli sve, inspirirani ovom skulpturom sigurno ćete poželjeti zapisati svoje dojmove. Poklonite Höchstu par stihova ili rečenica zahvale, a on će vam uzvratiti sjajem kojim očarava već stotinama godina 🙂

Sjećate se još pitanja s početka priče? Da li biste si mogli zamisliti da se preselite ovdje? Ukoliko to u bližoj ili daljoj budućnosti učinite, svakako mi se javite, da prošećemo još jednom uživo ulicama Höchsta!

Advertisements