Ima u nama, u svakome od nas, nešto toplo i nežno i meko… toplije od svih sunaca, nežnije od najnežnijeg dodira i mekše od najmekše duše. I nešto, nešto još u nama ima, što je tvrđe od svakog kamena, hladnije od svake stene, oštrije od svakog sečiva. Britkije od najbritkije misli.

14063752_1454760431222965_3973273981219173081_n

 

Ima, u nama, u svima nama ima nešto, bistrije od svakog pogleda, vedrije od svakog svitanja, umnije od svakog genija, brže od najbržeg i jače od najjačeg. I nešto malo… ili malo više, nečeg malo mutnog, tmurnog, sivog i mestimično crnog. I svetlog, jarkog i sjajnog, umilnog i oporog.

Dubina i širina. Moći i nemoći. Uspona i padova. Ožiljaka i nezaraslih rana. Osmeha i bolnih grimasa. Jauka i grča. Smeha i osmeha. Tuge i tugovanja, radovanja i radosti. Rezova i otezanja.

Hoću i neću.  Mogu i ne mogu. Umem i ne umem.

Ponosa i prkosa. Inata. Pristajanja i nepristajanja, mirenja i svađanja, prihvatanja i odbijanja.

Gordosti i nepokolebljivosti. Prodaje duše ili tek njenog dela. Izdaje. Predaje. Podrške. Razočarenja. Mirenja. Reči i ćutanja. Gledanja i žmurenja.

Kad vidimo i kad ne vidimo. Ili ne želimo da vidimo. Kada ne slušamo, ne čujemo i ne verujemo.

Nismo i jesmo. Ima nas i nigde nas nema. Tu smo, a nismo. Mi smo, al smo ko neki drugi. Drugačiji od sebe do neprepoznatljivosti.

Verni sebi i drugima. Neverni. Iskreni i neiskreni. Prodati za šaku lažnih osmeha i ledenih aplauza.

U pravo vreme na pogrešnom mestu. Nepostojani, Stameni. Imuni na laskanja i slatkorečivi. Nabeđeni baksuzi. Zreli i nezreli. Rasipnici i škrtice. Nasmejani i mrgudi. Siroti i bogati. Pametni i glupi.

Duše, dušice i duše od čoveka. Gromade i nule. Niko i ništa.

Neko.

Advertisements