Ознаке

, , , , , ,

Nekoliko godina nisam letovala na moru (što ne znači da ga nisam videla, obilazila, kvasila noge u njemu…), a još duže nisam letovala u Grčkoj. Koja se od onda toliko promenila da ovo izgleda kao da mi je prvi put.

DSCN4106 DSCN3857

Od onomad se nije promenio jedino klasičan srpski paradajz turizam, preovlađujući za većinu naših… koji u Grčkoj letuju. Dobro, ne nosi se baš paradajz, ali gomila ručnih frižidera, preovlađujući prtljag u srpskim busevima, nakrcana je mesom, suhomesnatim proizvodima, zamrznutim sarmama i ostalim đakonijama domaće kuhinje, sirevima i… ko zna još čime.

Odavno već, „pametni“ ili bar tako kažu za njih, u Grčkoj letuju najmanje dvaput godišnje – u predsezoni i postsezoni. Ili po bar dve smene. Za jeftine pare. Poneki i za manje od 50 e po osobi, za deset noćenja i prevoz. U vilama, hotelima i ostalim apartmanima koje nekoliko naših najvećih agencija tradicionalno zakupljuju diljem grčke obale na kojoj, ruku na srce, Bog nimalo nije štedeo. Pa pogledajte samo ona čuvena „tri prsta“ – umesto da povuče jednu manje ili više krivudavu liniju, Gospod im je seckao komadiće uzduž i popreko i tako od istog pravio onoliku kilometražu. Obale, mislim.

saniMap

E da – kad naši zakupe smeštajne kapacitete, to vam izgleda ovako: posle duge i naporne vožnje, nekada udobim autobusima u kojima ima mesta čak i za nogate (mi smo imali sreće), a nekada na toliko uskim sedištima da vam se ne preporučuje ulazak sem ako imate neke kratke nogice (jedna ko ja je morala da doplati 10 e kako bi dobila sedište u prizemlju busa, inače bi na spratu zaginula jer su putnike spakovali ko sardine), izbace vas negde na glavnom putu i pratioci busa vam okvirno objasne da je „vaš smeštaj onom ulicom pravo pa skrenete levo i kad prođete jedno 20 m desno iza ugla…). Tu vas sačeka „domaćin“ , obično neko unajmljeno lice koje vidite samo tada, da podeli ključeve, a o ostalim detaljima vas obaveštavaju gosti iz prethodne smene. Ili piše na oglasnoj tabli.

Postoji tu i neko tehničko lice u vidu predstavnika agencije koje se, kažu upućeni, u neko doba predveče pojavljuje u hotelu, ali ga mi nismo videli. Ruku na srce, nismo ga ni tražili.

Dobro, ima tu i jedna prednost: bar vas ne primoravaju da se koliko prve večeri po dolasku neizostavno izjasnite da li ste zainteresovani za izlete, „jer sutra ne može“, kao što je ustaljena praksa u Egiptu i Tunisu, na primer. A sve zarad toga što ćete već sutra tu istu ponudu pronaći  daleko jeftinije kod domaćih operatera. No, o izletima ću kasnije.

DSCN3880

DSCN3962

DSCN4129

Dakle, obaveze agencije prema vama skoro da se završavaju činom izbacivanja vaših kofera na put i pokazivanjem staza do smeštaja, odnosno uručivanjem ključeva apartmana. Mi smo imali sreće, u hotelu su nas čekali i peškiri, ali su nam mnogi rekli da im je u agencijama preko kojih su došli rečeno da ponesu peškire za tuširanje. Posle pet dana  sačekaće vas čista posteljina (i peškiri, ako imate sreće) ispred vrata, a vaša je dužnost da je sami promenite i prljavu ostavite na istom mestu. Za održavanje čistoće apartmana, menjanje posteljine, za WC papir, sapune i šampone i ostale sitnice, brinete sami. 

DSCN4147

DSCN4148

I da – NAJVAŽNIJE OBAVEŠTENJE koje vas dočekuje na oglasnoj tabli jeste da agencija ne snosi nikakvu odgovornost za vaš pasoš, pare i dragocenosti i da i o njima i o svim svojim stvarima brinete isključivo vi. Kažu, dešavalo se da čitav niz vila bude opljačkan, posebno apartmani u prizemlju, zbog čega ih mnogi iskusni putnici izbegavaju u velikom luku. Čak po cenu toga da već u novembru rezervišu omiljeni apartman za narednu godinu. Ili doplate za višu cenu apartmana na spratovima.

DSCN4077 DSCN4108

Na plaži, standardna ponuda – korišćenje ležaljke sa sve suncobranom staje dva evra po osobi, ali u stvari plaćate samo kafu koja staje (sve vrste) ta dva evra. I to je svakodnevna investicija koja se uistinu isplati, jer, em što dobijete odličnu tur… „gricku“ kafu, sjajan topli nes ili odličan hladan koji ovde nazivaju frape, em ste na uređenom delu plaže koji je, naravno kao i svuda, daleko bolji od onih neuređenih i neurednih, da ne kažem prljavih komada plaže, namenjenih onima sa sopstvenim ležaljkama, stolicama, peškirima i suncobranima.

DSCN4118

DSCN4125

I da – o izletima.

Ukoliko vam se ne dopada ponuda vaše agencije okačena na oglasnoj tabli (naša se svodila na šoping u Solunu i obilazak Zejtinlika, za 22 e), možete odabrati nešto iz daleko bogatije ponude agencija u samom mestu. Samo povedite računa o sitnim slovima – nešto slično kao kod ugovora za podizanje kredita. Mi smo se, recimo, opredelili za jednodnevno krstarenje koje je jako lepo opisano i ilustrovano u prospektu. Krupnim slovima, na srpskom jeziku.

Caka je u zadnjoj stranici prospekta, na kojoj je najsitnijim slovima i samo na engleskom jeziku, napisano da agencija ne snosi odgovornost, niti vraća pare, u slučaju nepredviđenih okolnosti, od nevremena do štrajka zaposlenih na brodu, recimo. Pa sad, ako 30 e pomnožite sa četiri, pa ispadne da se brodarima ćefne da štrajkuju baš kada ste vi izabrali da krstarite… i tako, mi odustadosmo. Ne zbog pretpostavljenog štrajka, nego zbog ovog bezobrazluka i mahinacije sa sitnim slovima.

Naravno, pošto su na moru česte kiše, ukoliko ne ponesete kabanicu ili kišobran a ne želite da vreme provedete u hotelu ili da pokisnete, uračunajte u trošak i onaj kišobran od 3 e, potrajaće dok ste tamo, ili duplo više, za malo kvalitetniji. Da ne prođete kao ovi u  Pefkohoriju, neki dan

DSCN3896

… ko je imao suncobran koristio ga je kao kišobran, neki su bili zarobljeni pod strehama dok je prošao najveći pljusak, a onda pili kafu na silu, kako bi skratli vreme do prestanka pljuska i kuglica grada, zbog kojih je gradić naprosto bio poplavljen, na kratko

DSCN3905

DSCN3922

DSCN3913

Već popodne, i pored rominjanja kišice, Hanioti je ponovo zablistao. Makar za šetnju. I koliko da proverimo vredi li za naredni put izabrati njega.

DSCN4088

DSCN4015

 

Advertisements