Volim da perem prozore pred kišu. Da je malo iznenadim, ne bi li se predomislila. Ponekad, kad suša siđe na zemlju a ni daška vetra nema, malo je i prizivam, tu kišu,baš tim potezima po staklu koje će samim javljanjem obezvrediti.
Volim male pse, umiljate i… onako, lepe, baš lepe- ne volim one koje liče na zveri i po malo na svoje gazde, ma koliko dobroćudne bile.
Volim čokolade koji se tope u ustima. S proleća i u leto volim kačamak. Kugle sladoleda na šampiti. Al ne u čaši, zbrkano bez smisla i oblika, već na tanjiru. Sladoled koji se polako topi i kvasi šampitu… ili dve kugle sladoleda u velikoj čaši boze. Pa ga kašičicom zahvataš da se ne istopi u njoj.

Volim i kada se moji prijatelji oduševljavaju baklavom s urmama u Emoni, koja meni nikako da dođe na red. Uvek pretegne neka šampita i neki sladoled. Ili bar tulumba.

Volim ruralne detalje u urbanom ambijentu. Ono, kad puno drvo jedva obrađeno zasija između kože i njene imitacije, kristala i zavesa od traka. Kad zamiriše lavanda ubrana u bašti, među dezodoransima i parfemima.
Volim stone lampe i njihovu prigušenu svetlost. Ili onu najjasniju, kad udevam konac u iglu.
Volim miris toplog hleba i kiflica s puterom. Kockicu limuna zaleđenog s listom mente, u čaši. Sedefasti ruž boje prezrele višnje, i onda kada nije u modi. Pupoljak ruže koji smao što s enije raspukao ali je i dalje pupoljak. Čaj od sušenih pupoljaka ruže. Bugarsku ružinu vodicu. Keramičku zlatnu ružu čije ivice svetlucaju i jednu izbledelu ružicu od svile.
Volim sirove bademe i pečene slane orahe.Elegantne žene i nenakinđurene muškarce.Musave dečije poljupce i još čarobnije nevešte reči.Aprilsko varljivo vreme.Majski nagoveštaj leta.Cvetiće iscrtane na salveti. Kuhinjske krpe oivičene čipkom. Svoju frizerku, čak i kada me „tuđa“ očešlja bolje.Zrele kajsnije i crvene lubenice. Seoska jutra i svice izvečeri. Ričarda Klajdermana. Jovana Dučića. Branka Miljkovića. Ponekad i Desanku. Čačak i vlaško. I u šes’.
Praznike i rođendane volim. Doterane ljude na svadbama. Vesele mlade i trapave mladoženje. Kreštave pijane goste koji „uveličaju“ veselje. Slučajne poklone. Sitnice koje ne koštaju, al vrede. Poljubac u obraz dok se nameštamo za slikanje. Zagrljaj kad sam tužna. Ruku. Nežnu, I rame…

Advertisements