Dok su Ovde, oni bi sve dali da budu Tamo.

Sanjaju, maštaju, planiraju… rade, pakuju dokumenta, šalju molbe, apliciraju.

Znoje se, uče i muče, jure i kopaju, žele. Traže, gube, razočaravaju se, odustaju…

Ponovo pokušavaju. Ovako, onako, na ovaj način, onim putem.

 

eye

Neko je preskočio nešto, pa je preko Nečega ili Nekog i… zamisli, uspelo mu je. Drugi je… sedmi, deveti, sedamnaesti put, ma… nije odustajao dok se nije domogao… tog Tamo. Jedni su otišli mladi, drugi su ostarili „radeći“ na tome da odu. Neki su odustali, večno razočarani, a oni drugi Neki i dalje ne odustaju. Treći su na vreme ili kad je bilo kasno shvatili da im je ipak bolje Ovde. Četvrti su to shvatili tek kad su otišli Tamo.

Onda se Neki od Nekih, za koje Ovde Neki smatraju da su srećnici, a Neki Drugi ih nazivaju gubitnicima, naviknu na ono Tamo. Gde im sve postane lepo, milo i komotno. Toliko, da i ne požele da se ikada vrate Ovde.  Ili se, kad se vrate, isčuđuju sve pitajući se kako iko Ovde još može da živi. Ili bar ne poželi, ne pokuša, da se nađe Tamo.

Drugi Neki od tih Nekih koji se nađu Tamo od prvog dana planiraju da se vrate. Ovde. Samo da se snađu, da  zarade, da uštede, da se ožene ili (i) iškoluju decu… samo da dočekaju penziju, samo još da odrade vođenje unučića u vrtić… samo da se izleče… samo da umru.

Neki Treći od tih Nekih vrate se Ovde i pre nego što su stigli da prespavaju Tamo. Tamo gde nema sira belog kao sneg i kajmaka, ajvara, pite zeljanice, prepečenice i domaćeg suvog mesa, sarme od kiselog kupusa i prasećeg pečenja. Gde smeju da se kupaju samo do devet sati uveče. Gde i za svađu biraju vreme po kućnom redu.

Kako god, srećniji su oni koji istinski mogu da biraju između Tamo i Ovde. Najsrećniji su oni koji nemaju dileme između Ovde i Tamo. Koji su srećni jer su tu gde su izabrali. Ili Ovde Ili Tamo.

Kao što su najnesrećniji oni koji su ostali Ovde iako su želeli Tamo i oni koji su Tamo a čitavog života sanjaju da su Ovde.

Da mi je da imam čarobni štapić samo na jedan dan, sve bih razmestila tako da svi kojima je milije Ovde tu i  ostanu i da Tamo odu samo oni koji će tu i biti srećniji.

Advertisements