Na putu za Vurdijadu (2)- Divljana, selo, manastir i jezero

Dobro mi dođu ove  fotografije lepotinje juga Srbije jer trenutno nemam vremena za neke ozbiljnije teme na blogu.

150

Najpre da pružim adekvatnu informaciju onima koji su u prethodnom tekstu pitali šta je to vurdijada, a šta vurda. Najpotpuniji odgovor, od mene naravno, možete pronaći  na portalu Agromedia-samo ukucajte vurda, Agromedia, u Guglu, i to je to. Namerno ne stavljam link, malo eksperimentišem.

Vurda, inače, izgleda ovako

4295a6ad-f0f4-4e4c-a395-2c36b732597e

205

A vurdijada ovako

200

ali o tome ćemo detaljnije u sledećem nastavku.

Nastavljam s našim putovanjem i beleženjem lepota drage nam i sve tužnije Srbijice. Ispod jučerašnjeg teksta ona moja Lena iz Beča napisa:- Mora da ja već 20 godina dolazim u Babušnicu iz pogrešnog kraja pa ne videh ovu lepotu.

Divljana. Selo pored Bele Palanke, poznato po Manastiru Sveti Dimitrije, đačkom odmaralištu i jezeru.

DIVIANA- BOGOVINA

Naziv Divljana  možda potiče od latinske reči „divus“ i znači- Bog. Ako se oslanjamo na toponime, može i da vodi poreklo od reči  div, divlji (divji), a divovi imaju značajno mesto u  mitologiji. Mada je, kažu, najverovatnije da je naziv vezan za latinsku reč Diviana i da zapravo znači – Bogovina.

124

Manastir* posvećen velikomučeniku Dimitriju prvi put je sagrađen 394. godine, a zadužbina braće Mrnjavčević postao je krajem 13. veka, nakon što je prethodno bio rušen. Imali su Mrnjavčevići, izgleda, malo više posla u ovim krajevima: nedavno sam upoznala najpoznatijeg proizvođača peglane pirotske kobasice koji mi je objasnio da njegov nadimak Mrnjak potiče od vezanosti za ovu porodicu. Kaže, jean od braće Mrnjavčević se doselio u Pirot, a on je jedan od njegovih potomaka. No, o tome neki drugi put. Ovde ili u pomenutoj Agromediji.

125 140 142

Manastir se nalazi između sela Divljana i Mokra,  na predivnom mestu sa kojeg puca pogled na Svrljiške planine i Šljivovički vrh. U podnožju je Suve planine, na 450 m nadmorske visine, podno Divne Gorice. Od Bele Palanke je udaljen samo 5 km, od Niša dakle oko 55, a blizu je auto-puta za Sofiju.

144 119 118

Njegova lokacija najbolje svedoči o tome gde su građeni srpski pravoslavni objekti- daleko od glavnih puteva, kako bi bili zaklonjeni od nasrtaja zavojevača, a opet dovoljno blizu naroda.

116 149

Uz crkvu se nalazi i malo groblje na kojem se sahranjuju preminuli monasi. Osim ova tri istovetna spomenika

133

našu pažnju privukao je i spomenik preminulom ruskom oficiru koji je ovde umro 1938. godine.

127

KUĆA I OKUĆNICA, OGLEDALO SRPSKOG SELJAKA

Pored puta Bela Palanka- Babušnica zabeležili smo prelepu prirodu i divne kuće seoskih domaćina- što starije, to lepše. One novijeg datuma nekako se ne uklapaju u ovaj ambijent.

152

107

Mene je „kupila“ ova kućica, tipična kuća srpskog sela u ovom kraju, koja se ne izdvaja ni po čemu, ali mnogo „govori“. Govori o vrednoći seoskog domaćina koji je na vreme spremio ogrev za zimu i složio ga nedaleko od kuće. Na vreme je povadio korenje letošnjeg povrća iz bašte pred kućom i na vreme je izriljao. S donje strane kuće nalazi se, žicom odvojen, prostor za životinje i živinu i mesto za njihovo nesmetano kretanje.

Staklena ulazna vrata, na njima kockasta scrveno-bela vironga, malo odškrinuta, kolko da se vidi šta se dešava napolju. Ispod strehe venac paprike koja se suši.

103 105 106

Još nekoliko karakterističnih detalja:

155 159 160

Tek u povratku iz Babušnice primetili smo, u poslednjoj sekundi, Divljansko jezero. Već je bio sumrak i poslednji izletnici i šetači napuštali su njegove obale. A i pored jezera je bilo bar za pet stepeni hladnije.

380 403 382

Ovo  akumulaciono jezero je nastalo 1983. godine  kao kompenzaciona brana pregrađivanjem Koritničke reke,  radi taloženja nanosnog materijala i mulja. Zahvata površinu od osam hektara.Zanimljivo je da se 2002. godine dogodila havarija, kada se čitavo jezero, sa sve bogatim ribljim fondom, izlilo u Nišavu.  Posle sanacije i poribljavanja jezero je ponovo bogato ribom, pre svega šaranom i klenom, i pravi je raj ne samo za izletnike i kupače, već i za ribolovce.

402 12242228_10206360382703291_1260106670_n Mrak-nad-Divljanskom-jezeru

Moraću, izgleda, da se  detaljnije pozabavim fotografijom, koja mi nikada nije bila fah. Postideo me Milan Todorović, ovde, pa tu  adresu preporučujem ako želite da još uživate u istinski dobroj fotografiji, kao što je ova poslednja.

 

*Da ne prepričavam, sve informacije o ovom manastiru možete naći ovde, ukoliko vas  to interesuje

Advertisements

4 мишљења на „Na putu za Vurdijadu (2)- Divljana, selo, manastir i jezero

  1. Branimir Zivkovic -Nego,da kompletiras legende o nazivu sela Divljana,evo jos jedne :Jana je zivela u tom selu.Ta lepa devojka bila je nadaleko poznata po vrednoci.Radila je i sve „muske“ poslove brze i bolje i od jakih muskaraca.Uporedjivali su je sa divom.Zvali su je DivJana,pa je po njoj i selo nazvano Divljana

  2. Повратни пинг: Na putu za Vurdijadu (3)- Babušnica, prestonica vurde | NEGOSLAVLJE

  3. Див(љан)ота. Ма увек се сетим оног дела филма “Идемо даље“, када Драган Николић објашњава деци како су некада давно стари Словени кренули да нађу најлепшу земљу на свету. Када су стигли овде, рекли су: “Ово је најлепша земља на свету. Одавде нас нико никада неће отерати.“
    Штета што тог инсерта нема на јутјубу… А теби хвала на овим цртицама…

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s