Ознаке

, , , ,

Dobro mi dođu ove  fotografije lepotinje juga Srbije jer trenutno nemam vremena za neke ozbiljnije teme na blogu.

150

Najpre da pružim adekvatnu informaciju onima koji su u prethodnom tekstu pitali šta je to vurdijada, a šta vurda. Najpotpuniji odgovor, od mene naravno, možete pronaći  na portalu Agromedia-samo ukucajte vurda, Agromedia, u Guglu, i to je to. Namerno ne stavljam link, malo eksperimentišem.

Vurda, inače, izgleda ovako

4295a6ad-f0f4-4e4c-a395-2c36b732597e

205

A vurdijada ovako

200

ali o tome ćemo detaljnije u sledećem nastavku.

Nastavljam s našim putovanjem i beleženjem lepota drage nam i sve tužnije Srbijice. Ispod jučerašnjeg teksta ona moja Lena iz Beča napisa:- Mora da ja već 20 godina dolazim u Babušnicu iz pogrešnog kraja pa ne videh ovu lepotu.

Divljana. Selo pored Bele Palanke, poznato po Manastiru Sveti Dimitrije, đačkom odmaralištu i jezeru.

DIVIANA- BOGOVINA

Naziv Divljana  možda potiče od latinske reči „divus“ i znači- Bog. Ako se oslanjamo na toponime, može i da vodi poreklo od reči  div, divlji (divji), a divovi imaju značajno mesto u  mitologiji. Mada je, kažu, najverovatnije da je naziv vezan za latinsku reč Diviana i da zapravo znači – Bogovina.

124

Manastir* posvećen velikomučeniku Dimitriju prvi put je sagrađen 394. godine, a zadužbina braće Mrnjavčević postao je krajem 13. veka, nakon što je prethodno bio rušen. Imali su Mrnjavčevići, izgleda, malo više posla u ovim krajevima: nedavno sam upoznala najpoznatijeg proizvođača peglane pirotske kobasice koji mi je objasnio da njegov nadimak Mrnjak potiče od vezanosti za ovu porodicu. Kaže, jean od braće Mrnjavčević se doselio u Pirot, a on je jedan od njegovih potomaka. No, o tome neki drugi put. Ovde ili u pomenutoj Agromediji.

125 140 142

Manastir se nalazi između sela Divljana i Mokra,  na predivnom mestu sa kojeg puca pogled na Svrljiške planine i Šljivovički vrh. U podnožju je Suve planine, na 450 m nadmorske visine, podno Divne Gorice. Od Bele Palanke je udaljen samo 5 km, od Niša dakle oko 55, a blizu je auto-puta za Sofiju.

144 119 118

Njegova lokacija najbolje svedoči o tome gde su građeni srpski pravoslavni objekti- daleko od glavnih puteva, kako bi bili zaklonjeni od nasrtaja zavojevača, a opet dovoljno blizu naroda.

116 149

Uz crkvu se nalazi i malo groblje na kojem se sahranjuju preminuli monasi. Osim ova tri istovetna spomenika

133

našu pažnju privukao je i spomenik preminulom ruskom oficiru koji je ovde umro 1938. godine.

127

KUĆA I OKUĆNICA, OGLEDALO SRPSKOG SELJAKA

Pored puta Bela Palanka- Babušnica zabeležili smo prelepu prirodu i divne kuće seoskih domaćina- što starije, to lepše. One novijeg datuma nekako se ne uklapaju u ovaj ambijent.

152

107

Mene je „kupila“ ova kućica, tipična kuća srpskog sela u ovom kraju, koja se ne izdvaja ni po čemu, ali mnogo „govori“. Govori o vrednoći seoskog domaćina koji je na vreme spremio ogrev za zimu i složio ga nedaleko od kuće. Na vreme je povadio korenje letošnjeg povrća iz bašte pred kućom i na vreme je izriljao. S donje strane kuće nalazi se, žicom odvojen, prostor za životinje i živinu i mesto za njihovo nesmetano kretanje.

Staklena ulazna vrata, na njima kockasta scrveno-bela vironga, malo odškrinuta, kolko da se vidi šta se dešava napolju. Ispod strehe venac paprike koja se suši.

103 105 106

Još nekoliko karakterističnih detalja:

155 159 160

Tek u povratku iz Babušnice primetili smo, u poslednjoj sekundi, Divljansko jezero. Već je bio sumrak i poslednji izletnici i šetači napuštali su njegove obale. A i pored jezera je bilo bar za pet stepeni hladnije.

380 403 382

Ovo  akumulaciono jezero je nastalo 1983. godine  kao kompenzaciona brana pregrađivanjem Koritničke reke,  radi taloženja nanosnog materijala i mulja. Zahvata površinu od osam hektara.Zanimljivo je da se 2002. godine dogodila havarija, kada se čitavo jezero, sa sve bogatim ribljim fondom, izlilo u Nišavu.  Posle sanacije i poribljavanja jezero je ponovo bogato ribom, pre svega šaranom i klenom, i pravi je raj ne samo za izletnike i kupače, već i za ribolovce.

402 12242228_10206360382703291_1260106670_n Mrak-nad-Divljanskom-jezeru

Moraću, izgleda, da se  detaljnije pozabavim fotografijom, koja mi nikada nije bila fah. Postideo me Milan Todorović, ovde, pa tu  adresu preporučujem ako želite da još uživate u istinski dobroj fotografiji, kao što je ova poslednja.

 

*Da ne prepričavam, sve informacije o ovom manastiru možete naći ovde, ukoliko vas  to interesuje

Advertisements