Ознаке

, , , , , ,

Prva usputna stanica na putu za Babušnicu u kojoj je danas održana Vudrijada- takmičenje proizvođača vurde,  bila nam je Bela Palanka, gradić sa jedva 8.000 stanovnika, pedesetak kilometara od Niša ka bugarskoj granici.

007 006 009

Nedeljom u podne grad je gotovo pust. Osim uličnih prodavaca sitnica, pekara, dragstora i mesara i kineskih radnji (hvala bogu što rade pa se snabdeh debelim soknama inače bih se totalno smrzla, obuvena u svilene čarape i lakovane cipele, ko da sam na bal krenula) i ono malo prolaznika i posetilaca kafića, u gradu kao da nema žive duše.

Grupne posete gostiju iz susedne Bugarske se i ne računaju. Oni ionako zaposednu mesare u kojima potamane sve na šta naiđu, kao mi nekad, kad je bila obrnuta cenovna situacija pa nam se isplatila kupovina u njihovoj zemlji. Kažu upućeni, mesare u Pirotu ne mogu da „odviju“, pokupuje se sve što se iznese, pa su se sada „turističke“ ture iz Bugarske produžile do Palanke, ali ne zaobilaze ni Niš, u kojem osim mesa obožavaju da kupuju kajmak, sitan sir (izvara na bugarskom) i papriku u pavlaci.

018 025 028

Stiče se utisak da meštani, bar oni koje smo sretali, slabo poznaju svoj grad i okolinu. Pensku vodenicu smo pronašli sami, skrenuvši na Babušnici koja nam je i bila odrednica. Inače, na pomen vodenice svi su nas upućivali na onu koja se nalazi na belopalanačkom Vrelu, pored Turskog mosta i Autobuske stanice. Za Rimski most kao da nisu ni čuli.

A Vrelo je, čini mi se, jedna od najlepših prirodnih lepota u ovom delu zemlje. I ovako, ne baš sasvim uređeno,  prepuno lišća,  s gomilom kamenih blokova u nekih zidovima, u pozadini, koji izgleda čekaju bolja vremena,  uz vazduh koji „rezni“ i pomalo reže,  Vrelo vas jednostano mami da produžite boravak oko njega. I da još koji tren uživate u toj lepoti od koje bi oni bogatiji i sa više preduzimljivog duha napravili raj.

030 031

036 041 043

U centru grada dominira skulptura Belopalančanke u narodnoj nošnji s banicom u rukama, podignuta u čast žena koje čuvaju tradiciju spremanja ovog narodnog jela. I odmah pored nje je fontana posvećena- testiji.

Doduše, svaka Beoopalančanka je lepša od ove koja ih predstavlja, ali mora da je majstoru malo zadrhtala ruka kada je došao do lica.

d8ac95ec-cb54-486a-a383-0fffe5267cb2

075 c60f20db-3fab-4520-b68c-98daf79534f6

Slikali smo belopalanačku crkvu Svetog uspenija. Za naše prilike, odlično uređena. Kao i dvorište.

050 047 058

Preko puta crkve, stare palanačke kuće, nekada  lepe.

048 061

 

I ovu ljupku kućicu u centru grada. Obratite pažnju i na njeno dvorište i na vajat iza. I na ćeramide, za koje upućeni kažu d anisu one naše, uobičajene, nego neke retke, koje svedoče o tome da su graditelji imali neke veze sa železnicom.

063

Pomenih Pensku vodenicu. Da li zbog prelepih boja jeseni ili je uvek ovako lepa, sa sve okolinom, tek, pogled vam oduzima dah. Šteta što nije bilo sunca, fotografije bi sigurno bile daleko lepše.

078 085 090 096

 

U sledećem nastavku- Divljana, manastir i jezero

I da- bila bih vam zahvalna ako mi pomognete u odluci oko broja fotografija koje stavljam. Ima li ih previše- toga se pribojavam

Advertisements