Onda, kada te nešto stegne oko srca,

Pa ti se čini da će ta stega popustiti jedino ako reči slažeš, jednu preko druge, jednu do druge, jednu za drugom i tako dalje, sve dok se sve, te reči dok se ne slože u jednu čitljivu bol koja razara nečija tuđa srca, pošto je tvoje oslobodila sebe.

Onda, kada ti je duša puna preteškog tereta,

Pa ti se čini da će se raspući ko staklena flaša koja popušta pod pritiskom širenja leda koji je nekada bio voda i mogao je lako u tu flašu da stane, i onda nižeš perle od reči koje možeš okačiti oko vrata, a možeš ih obmotati i oko ruke, sve da bi te perle bile neka vidljiva lepota, umesto onih reči koje bi da popucaju u tebi.

Onda, kada ti u mozgu kuva od misli, rečenica, spletova sećanja, uspomena, kajanja, neostvarenih planova…

Pa postoji opasnost da ti se mozak pretvori u nerazgovetnu kašu iz koje izvire samo jauk, zbog čega reči slažeš u misao, a misao u rečenice, a rečenice u priče čitljive i razgovetne, iako pune znakova uzvika koji upozoravaju na skoncentrisanu tugu od koje može da se pukne.

Onda, kada se suza skvrči na izvorištu, pritisnuta tom tugom i tom težinom i tim jaukom neizrečenim,

Pa ti iz očiju kaplju samo pogledi od kojih može da se peva i da se plače, da se stoji i dok se hoda, da se ne miče i kad se juri brzinom kiše koja samo što nije.

Kad stegneš dušu i zatvoriš sve rupe na njoj i kad oslobodiš srce svih onih stega od kojih hoće da pukne i kad te jauke neizrečene pustiš u etar a suze ti slobodno poteku i teku… i teku sve dok ne isteku,

E onda se, tek onda se najlepše piše

I tek onda se, sve to iz suze, iz jauka, iz tuge, iz srca napisano

Najlepše i najbolje čita.

Advertisements