Deda Mraze, pređi malo na drugu stranu

Od kako imam blog-ove, a posebno ovaj koji se uvukao u treću godinu svog bivstvovanja, uspostavila sam jedan fin, virtuelni doduše, ali nadasve korektan, da ne kažem ljudski (jer odavno ne verujem u bajke) odnos sa onim belobradim gospodinom kojeg voze irvasi i za kojeg se govori da ume da ispunjava želje. Kad mu se hoće, valjda.

deda-mraz-9

Dobro, za moje želje mnogo više razumevanja je imao prve godine mog življenja u blogosferi, zbog čega sam nekima i dalje DobraVila, ali znam da svaki dan nije Badnjak, pa mu neke stvari otpisujem na neobaveštenost, neke na lenjost, a neke i na glupost.

Jedino mu Lugara neću oprostiti.

Za sve ostalo, ima pravo na popravni. Te ga stoga neću ponovo opominjati. Hoće li, podsetiće se sam. A verujem da hoće.

Elem, ove godine bih ga zamolila za to da obrati pažnju na neka opšta mesta. Ono, jeste da dolazi sa severa onog sveta koji ne da nam nije naklonjen, već nas primeri njegove nenaklonosti sve više bole, ali opet, ko velim, može da napravi presedan, pa da malo baci pogled i na nas, ovde, grešne.

deda-mraz-25

Dakle, Gos’n Deda Mraze, kunem te u ime i u prezime, u sve okićene i neokićene jelke, u sve upregnute irvase, konje, pse i ostalu tegleću marvu populaciju, u sve lampione, žižice i ukrasne svećice, u sve konfete, veštačke brade i crvene kape, u sve prigodne novogodišnje pesmice, džakove, čarape i ukrasne papire, u sve snežne pahulje i ledenice na strehama, u sve tvoje čokoladne i keramičke imenjake, u krpene lutkice s tvojim likom… budi, za razliku od višedecenijske prakse, makar malo milostiv, da ne kažem pravedan, prema nama, ovde i sada.

Otvori nam, za početak, po četvoro očiju i daj nam snage da stoički i bez pogubnih zdravstvenih smetnji podnesemo suočavanje sa stvarnošću koja nam se namrštila i sa budućnošću koja nam se kezi.

Učini da shvatimo da se od neprijatelja ne može učiniti prijatelj mimo njegove volje i njegovih interesa, da poraz neće postati pobeda ma koliko se mi naprezali da ga pobedom predstavimo i da nam rane neće lizati onaj ko nam ih je napravio.

deda-mraz-11

Probudi nas iz ovog sunovrata ka kojem više ne hodamo, nego letimo, digni nas sa kolena na kojima smo odavno. Pomeri nam pogled ka ružičastom, umesto ka sivom, kako smo navikli.

Ugasi ovaj mrak koji nam gori umesto svetla.

deda-mraz-16

I uozbilji se već jednom. Šta smo ti bre mi to toliko zgrešili, pa moraš bes zbog svih svojih neuspeha da izvaljuješ baš na nas.

Pređi malo na drugu stranu. Pa istovari neželjeni teret malo i u tuđe dvorište.

Onoliko grešnika, a ti našo baš nas!!

ilustracije- odavde

Advertisements

22 мишљења на „Deda Mraze, pređi malo na drugu stranu

 1. Wojciech

  GDE JE BABA MRAZ

  Opet si nam došao s neke bele staze,
  da nam deliš poklone dragi Deda Mraze,
  samo nešto vrlo važno zanima sve nas
  zbog čega si uvek sam, gde je Baba Mraz?

  Ko je tebe rodio, ko su tvoji preci,
  da li imaš rodbinu, iskreno nam reci,
  Ko ti jelo priprema, ko ti toči piće,
  ko sa tobom pakuje naše paketiće?

 2. sumnjiv je on jos od onomad, kad je poceo da pije Coca Colu, Reklamira tamo, sta stigne. Ne znam sta bi bilo da se obratis Snegurocki, da vidi sta moze da uradi kod Maroza. Znas , zensko je to, mozda ga i obrlati, ali tesko, pusto zensko pa prevrtljivo. Mozda Bozic bata, ali da ne diskutujemo sta nosi ….? 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s