Ознаке

, , , ,

Ponekad pomislim kako sam vam se popela na glavu pisanjem oooo- blogu, pisanju, blagodetima blogovanja, čarima blogodrugarstava i blogoprijateljstava, a mnogima i nagovaranjem, sugerisanjem, molbama čak, da i sami pokrenu svoj blog. I da vidite, ne ide mi loše ta veština ubeđivanja, pogotovo onih za koje ocenim da imaju „štofa“ i da bi njihova kreativnost mogla sjajno da se ogleda  u nekom blogiću, blogčetu, blogu… samo ako odluče i krenu. Ponosna sam na svoje „pulene“, koji se polako odvažuju da iz anonimnosti i ilegale izrone na svetlost dana blogosfere, konačno svesni i sami činjenice da to što rade- vredi.

I sama sam bila „žrtva“ više takvih nagovaranja da se upustim u blogovanje, od strane osoba koje su imale više vere u mene nego ja sama, a posle i da deo svojih priča sa bloga koje se odnose na moj rodni kraj, Zaplanje, pretočim u knjigu. Koja je konačno ugledala svetlost dana i time zaslužila da se, kako to u mom kraju obično biva,  to i proslavi.

Da budem iskrena, u mojoj kući se pretežno jede hrana pripremljena u sopstvenoj kuhinji. Slična situacija je i sa ljudima u mom okruženju- neki hranu ne naručuju zbog besparice, neki zato što, kao i ja, više veruju sopstvenim kulinarskim sposobnostima, ali u suštini velikim delom je u pitanju i neobaveštenost. Uvek stoji ono pitanje- da li će to biti dovoljno dobro, koliko je higijenski ispravno, neće li isporučioci omanuti i tako nas doveti u škripac i ostaviti nas gladnima  ili obrukati pred gostima.

Kafanska hrana se jede u kafani, a ako gosti baš insistiraju na čuvenom niškom roštilju u kućnom ambijentu, onda ga naručujemo u nekoj od obližnjih mesara koje nude uslužno roštiljanje mesa. To, međutim, podrazumeva da najpre odete, izaberete šta želite, platite  i zakažete termin preuzimanja gotovog roštilja. I naravno, da neko, dok je ručak već u toku, ode po taj roštilj koji je skoro po pravilu pripremljen pre zakazanog termina, sasvim dovoljno da počne da se hladi. I da se usput dodatno ohladi, pa mu podgrevanje u kućnoj varijanti ne gine. Podrazumeva se onda da to- baš i nije to. Da ne pričamo o tome kako je razgovor sa gostima dobrano poodmakao i da često moraju da vam prepričavaju o čemu su pričali u vašem odsustvu.

Ovoga puta, takvog maltretiranja spasila me je Foodpanda. Tim pre što sam jedva bila u stanju da samo  napravim nekoliko salata i postavim sto, jer sam posle prolazne euforije povodom objavljivanja moje prve knjige postala sakupljačica oraha i- ušinula se toliko da sam spas potražila u obližnoj ambulatni u kojoj su me obradovali sa četiri injekcije. Za početak.

Opredelila sam se, naravno, za roštilj.

Roštilj u Nišu, odmah da vam kažem, nije brza hrana. Roštilj u Nišu je kultna hrana koja ovaj grad stavlja na prvo mesto gastronomskog užitka kada je ovaj način njene pripreme u pitanju. Priča se da su Leskovčani izgubili ovaj primat od kako su  se njihovi najbolji roštilj-majstori preselili u Niš. I da im nije pravo zbog toga, naravno.

Foodpanda, inače, kao vodeći svetski sistem onlajn naručivanja hrane, kućne dostave dakle,  funkcioniše tako što na njihovom sajtu (u Srbiji postoji od sredine ove godine) ukucate svoju adresu, posle čega dobijate spisak restorana iz kojih vam mogu isporučiti hranu. Rekoh, pored svih onih pica, pasta, gotovih srpskih jela, mediteranske kuhinje, raznih salata, sendviča… bespogovorno je pobedio roštilj. Jer,ruku na srce, velika je verovatnoća da sve ostalo iz bogatog asortimana ponude koja vas tamo čeka, možete da nađete jednako kvalitetno ili čak i kvalitetnije u bilo kom mestu u zemlji. Kada je dobar roštilj u pitanju- ipak svi putevi, rekoh, vode u Niš. Pa ja lično paste, egzotiče salate i svaku vrstu eksperimenta ostavljam za neke druge gradove.

Iskrena da budem, pored nespornog ukusa, ni cene ponuđenog nisu za zanemarivanje. Da onima severnije od Niša ne puštam zazubice,neću pominjati cene (njih možete saznati i sami ako na sajtu Foodpande ukucate- Niš), ali ću reći samo to da sam nedavno u Beogradu, doduše u naj-fensi poslastičarnici, dva parčeta torte i dve čaše vina platila kao pola ove porudžbine- po jedna porcija belog pilećeg mesa, dimljenih rebaraca na kajmaku, dimljenog seljačkog mesa na kajmaku, dimljene vešalice, pilećeg ražnjića u slanini, pileće džigerice u slanini, svinjske džigerice u skrami, uz porciju pomfrita, kolko za dekoraciju, dve porcije urnebes salate, lepinje i puno pečenih ukiseljenih paprika pride.

027

A sve to je bilo toliko ukusno spremljeno, i vizuelno  već šmekerski izgleda, dopremljeno tačno u minut (žao mi je što sam računala na kašnjenje pa vreme isporuke zakazala pola sata  pre početka ručke- sledeći put mi se ova greška neće desiti), da zaista nismo imali ni jednu jedinu reč primedbe. Svaka čast za Restoran i kućnu dostavu roštilja „Roštiljko“.

018

028

U mojoj kući od žestokih pića pije se najradije „tatovača“- domaća šljivovica koju moj otac peče od voća sa naših voćnjaka. Pa ni ovoga puta nije bilo dileme. A ovoga puta pili smo i, posle mog omiljenog prošeka, najbolje vino koje sam u životu probala. Doneo ga je jedan Zoran, takođe ljubitelj domaćeg pića (pravi ga sam) i ića (ovom ponuđenom nije našao manu, štaviše).

038039

Jednako smo zadovoljni i desertom. Odabrala sam Restoran „Edita“, u mom komšiluku- uz bogatu ponudu palačinki, salata, sendviča, gotovih jela, supa i čorbi, nudi i ubedljivo najveće i najjeftinije kolače. Moj izbor su bile tulumbe i  princes krofne. Iskreno, nisam očekivala da su baš ooooovolike- tulumbe kao dve obične,a princes krofne velike ko tacna šoljice za kafu. Dovoljno je ako vam kažem da te kolače, ali daleko manje,  ni u jednoj prodavnici, pekari ili dragstoru u mojoj okolini ne možete naći bez 75 dinara. Ovde staju – samo 45 dinara!

008

006012

Ono što mi se posebno dopalo kod Foodpande, jeste činjenica da ništa ne prepuštaju slučaju. Pre nego što su porudžbine prosledili restoranima, pozvali su me da provere njene detalje.I tako sprečili da  poslužim okamenjeni roštilj, budući da sam prilikom dopune spiska prilikom poručivanja previdela vreme isporuke, pa je zapisano 11, umesto planiranih 15.30 sati. Onda sam dobila sms poruku o tome da je moja narudžbina prihvaćena, uz tačno u minut izračunato  vreme do isporuke.

Retko čovek u ovim našim uslovima može da pohvali one sa kojima ima nekakva posla, od radnika u pekarama i mesarama koji i naplaćuju i dodiruju hranu, preko tih istih mesara koji vam u mleveno meso uvaljuju svakojake žile, masnoće i iznutrice i preprodavaca na pijaci koji gledaju da vam na svaki način podvale kao da su samo danas tu i kao da ih sutra nećete zaobići u velikom luku, pa sve do krupnih proizvođača koji sitnim slovima na deklaracijama pokušavaju da prikrivaju mačku u džaku koju nam nude za velike pare. Ovoga puta, u situaciji sam da „Roštiljko“ i „Editu“ pohvalim puna srca i bez imalo rezervi. Osvetlali su i svoj i Foodpandin obraz. I kupili nas, dobro i povoljnim cenama, ali iznad svega kvalitetom isporučene hrane, efikasnom i blagovremenom isporukom i užitkom koji su priuštili i nama i  gostima.

Dovoljno, za razbijanje svih mojih predrasuda tipa „niko ne može da spremi to bolje od mene“ i  da sledeći put u  situaciji kada i iz čista mira poželim da drugi kuvaju umesto mene, budem bez dileme kome se obratiti.