Zaplanje do Duvaništa- nanese mi osmeh na lice ovaj naslov, dok sam na Google pretraživala tekstove u kojima se govori o mom rodnom kraju. Za neupućene, Duvanište je niško naselje u koje se produžuje moja Trošarina- centralno mesto bitisanja niških Zaplanjaca, koji su se masovno slivali u grad tokom posleratne industrijalizacije one naše velike zemlje. Što bi i išli ČAK u Durlan, na Bubanj ili Ledenu stenu, kad Trošarinom prolaze svi zaplanjski busevi (nekada bejahu to kamioni) i staju im, tako reći, ispred same kuće. A nema tog Zaplanjca koji nije sagradio kuću čim je stigao u grad- a i ako ga ima, sa njim nešto valjano nije u redu, šale se zaplanjske šeretlije, ponosne na svoju vrednoću, graditeljsko umeće i štedljivost kao lokalnu osobenost.

Znate već- ma, bombardujem vas ja redovno slikama i tekstovima iz mog rodnog kraja, Zaplanju je naziv odredila lokacija- iza planine, a nosi ga od dolaska Slovena na ove prostore, negde oko šestog, sedmog veka nove ere.A sama planina, Suva, u srednjem veku imala je naziv Kunovica.

E, o toj planini hoću da vam pričam- malo. U stvari, više će vam govoriti slike, nastale u njenom podnožju, najpre, pretposlednjeg avgustovskog dana, a zatim i od preko puta, sa Babičke gore.

Ovako je to bilo

001Najpre smo Suvu planinu fotografisali  iz podnožja, gmižući iza sporohodne gomile drveća i granja- sve dok  traktor nije zamakao u jedno malokrčimirsko dvorište.

009Onda smo malo pravili panoramske fotografije, diveći se lepoti pogleda SA Suve planine- u pravcu Babičke gore od preko puta, a i šire…

085 

032040055a onda, kada smo shvatili da je put do visoravni Rakoš na oko 1800m nadmorske visine nepristupačan za džip koji kašljuca po relativno skoro prosečenom i već kišama oštećenom putu ( „ne mogu da verujem da konačno ima bilo kakvog puta do gore“, gotovo uzviknu na Fejsbuku jedan zemljak  davno preseljen na sever zemlje, inače odrastao na i oko Rakoša)… onda se, dakle, posvetismo i lepotama planine čije smo staze uspeli kako-tako da osvojimo.

 Slikasmo okolinu 

10665910_891067654258915_7593252350061627026_n

084 075

 pa sa najlepšeg vidikovca zaplanjskog

111

a onda i sa one planine od preko puta, Babičke gore, čiji se i deo okrenut Zaplanju tako zove, a onaj južni zovu Kruševica.

126 128 162

Upućeni će ovde naći i Semče i Vrtop i Mali i Veliki Krčimir, možda i Ličje negde u daljini,… i Sokolov kamen i  Trem i Mosor i Devojački grob…

138a mi stigosmo s druge strane Babičke gore do moravskog mosta i povrtnjaka pod folijama-  očigledan putokaz da se približavamo Leskovcu

175 180 183

 

 

240

 Kad već propade Rakoš, dobra je i Roštiljijada…

 

 

 

Advertisements