Koje da ti pričam dete, ja sam čovek pros i tolko pamet kolko  imam taman je samo da se ne istrovim kad pojdem u varoš kude doktura eli da opraljam kojo je za opraljanje, sas državu da izleznem na kraj. A država stalno nekvo traži, zapoveda, nece država prevari pa da na sirotinju nešto dade eli da pomogne.

Pomaga, pomaga, znam da si čula na televozor, sve se usija od njino pomaganje na seljaci, samo- slabu vajdu seljaci od toj njinu pomoć viđuju.

Dele, vikaju, i šakom i kapom, pomagaju na narod da zasadi voćnjaci sas slive i višnje, sas orasi i lešnjaci,  da kupi krave, kazani da nakupuje, davaju za koze i ovce i za pčele i za trmke, i za ćurke i za guske bre davaju, ej, u našo selo guske nesu bile tolki vekovi, sag će gi zapate … kojo li još ovija na televizor neće ispričaju.

I ne samo na televozor.

971036_4485720794253_124128240_n

 

Pročuje se, takoj, proz selo, ovija uzel pedeset iljade za ovoj, onija trijes za onoj, onome dali šeset, ovome dvajes. Pa se usile tija koji uznu pare, toj se odma vidi- toj se dom ne svrta  dokle mu je posledanj dinar u džep.  A krave, koze, kazani… ma, kuj te  pituje za toj. Kude si vedela stado u našo selo, kam gi tija voćnjaci,  sas lešnjaci i slivari ? Nit gi ima,  niti će gi pa bude, spiskano toj u zadrugu kude Krs, pola za lanjsku veresiju, polovin da se napuni prazna kuća. Onoj kojo nee naviklo da raboti, prvo se pritura kudegod se ima nekvo deli.

I neje toj takoj samo sag. Navek si je bilo, kuj si je blizu vlas, tija će se i omrse. Pa se takvi,  na koji se usladilo toj da dele kojo država namica za seljaci, prituraju uz svaki vlas, dušu će ispuste, al od vlas se ne micaju. Ne dele oni džabe čokoladke na babe, čim se počne vrevi od izbori. Taj jedna čokoladka što će ju dade na babu, ima se njemu milion put isplati i preplati.

Kad si u selo na vlas, ič te neje briga kva je vlas u državu. Kva je takva je, svaka gleda da se omileje na narod, da mu sune nešto, al nijedna se neje baš preturila pa da vidi kude oticaju tej pare što gi namene za seljaka. Takoj beše kad nemaše gorivo da se kupi- dobivali su ga samo onija koji su blizu pri selskoga odbornika i onogo njegovoga potrčka koji glumi selskoga kmeta. Pa oni na nji kantu naftu, a ovija će njemu pooru. Oni na nji džak brašno, kad se brašno delilo, oni će mu pa odrabote nekvo. Oni na nji upisuju dnevnice, kobejagim rabotili dvajes dana kad begim sređuvaše za deponiju, pa posle dele, vikaju nekva amerikanska pomoć se delila- ako je od tija dvajes rabotil samo deset, onej deset dnevnice će si uznu pa oni, na po pola.

Ono, ne mogu reknem, nesu svi oni neradnici, lopovi, prevaranti… nego takvo vreme naide, odnapred se pošten čovek snaodil, priraboti takvo-nekvo, uzne neki dinar, a kako navališe ovej krize, nit ima rabota, niti pa od poštenu rabotu golema vajda ima, pa se sve dalo na pominjuvanje. Staro muva i petlja za socijalu eli tuđu negu, i kojo nešto ima i kojo ič  nema, i zdravo i bolno i pobolno, a ovija pomladi, kojo, gledaju kako onija Disa Sofronijin cel vek pominjuje od muvanje po politiku, pa se i oni privijaju oko njeg, ega i oni malko zakače od tija kolač koji samo uz vlas’ ima.

Pa kad mu rosa i slana i mraz i kiša i grad i suša podberu zasadeno, i kad mu vuci  i lisice počnu nose jaretija i piletija  iz dvor, pa kad vidi kva kola vozi pop kojega do jučer kuče nee imalo  za kvo d-izede, a ovija koji komanduju od državu samo produžuju da deklamuju istu pesmu ko onija odnapred, koje će raboti? Će uzne kad se nudi, pola će dade na onoga koji mu sunul, al pa će polovin na njega ostane. Nit je oral, nit je kopal, kuj te pituje da li si ti tej pare potrošil ili si gi dal za računi u zadrugu eli si gi podelil sal selskoga predsednika i odbornika.

I takoj, neće im je loše sve dok ima koji da dava.

Ono, pobolje bi bilo da ima koji da prokontroliše kvo je se naprailo s tej pare što gi izdeliše da se nešto naprai, al toj moja sekiracija neje. Ja niti sam uzimal, niti su mu pa davali. Znaju oni na kuga davaju i zašto baš na  nji davaju. Men mi posladak moj san od celo toj njino davanje.

 

fotografija- Mladen Milojković, Gadžin Han

Advertisements