Prvog trenutka kada ju je ugledao, nepoznato sveže lice u gomili ispijenih kolega pristiglih na simpozijum sa svih strana, njegova Adamova jabučica zaigrala je toliko vidljivo da je smirivao levom šakom, dok  je, pružajući joj desnicu, jedva sakrivao nervozu. Kao đak koji je prvi put ustao na prozivku da odgovara, pa još i nesavladanu lekciju. Osećao se nesigurnije od pileta koje kroz tek prokljucanu opnu jajeta oprezno pomalja svoje nožice od stakla. Ma,  travka na olujnom vetru bila je stabilnija od njega, grdosije od čoveka koji se sav skupio, smanjio,maksimalno skoncentrisan na to lice koje je, njemu je tako izgledalo, zračilo toplije i lepše od sunca.

Zavoleo ju je na prvi pogled. Dodir i par razmenjenih reči samo su utvrdile tu njegovu, njemu samo neobjašnjivo duboku ljubav, kojom je voleo, svaki dan intenzivnije, jače, činilo mu se sve lepše i onda kada je verovao da veće lepote od te i tolike njegove ljubavi i nema.

Voleo ju je, uprkos čuđenju okoline koja nije shvatala na čemu temelji onoliko obožavanje osobe „od koje dobro niko nikada nije video“ i koja se, osim njemu,  skoro nikome nikada nije osmehnula, nikome nikada rekla lepu reč, nikada pružila ruku prijateljstva, nikada pokazala razumevanje, saosećanje, simpatiju prema običnom ljudskom stvoru.

Bili su čudan par. Sačekivao ju je, ali uvek i samo  u sokaku iza firme u kojoj je radila. Satima je umeo da je čeka dok je ona izmišljala svakojake razloge svog kašnjenja, mada neka prevelika posla i nije imala i mada je mogla izaći kad god je htela. Kupovao cveće, koje je ona nonšalatno smeštala na zadnje sedište. Donosio poklone, previđajući njeno mrštenje na gotovo svaku stvar koju bi dobila.

Jurio je za njom, kad god bi mu se izmakla kontroli i krenula nekud… rasterećena svojih obaveza, a bez njega. Skakao na svaku  njenu želju. Gasio njene strahove i nemire, ponekad glumeći samopouzdanje i jačinu.

Trudio se da ne konstatuje komentare o tome kako ga ona vrti oko malog prsta i kako ima važnijih stvari u životu od trčanja za osobom kojoj je gaženje po tuđem dostojanstvu bila najvažnija životna disciplina.

Njegova ljubav, duga, činilo mu se, ne samo tih dvadesetak godina, od dana kada je ugledao, nego čitav život duga, smatrao je, kao da nije imala  granice. Drugi su mislili, ni mere, a on je to potvrđivao svojom ustreptalošću kad god bi samo njeno ime bilo pomenuto.

***

Kao grom je jednoga dana odjeknula njegova izjava pred kolegama koji su bili zaneti komentarima o aktuelnim političkim previranjima: „Razvodim se. U pitanju je mlada i lepa žena, za kojom sam lud“.

„Lupeta“- komentarisale su kolege iza njegovih leđa-„Mora da je  njegova žena, koju gotovo da nije ni pominjao, posle ovolikih godina saznala za ljubavnicu i izbacila ga iz kuće“.

Sve dok ih jednoga dana nije pozvao na piće sa specijalnim razlogom.  Mlada ljubavnica postala mu je nova žena.

Bivše, ni ljubavnicu ni ženu, nikada više nije ni pomenuo.

Ljubavnica je utehu našla u zagrljaju svoga muža, koji se čudio otkud odjednom toliko strasti kod njegove žene, posle tolikih mlakih godina kada se preispitivao u čemu to greši.

Dvostruko prevarenu ženu tešile su drugarice, koje su  tokom protekle dve decenije, uspešno jednako kao i on, od nje  krile istinu o postojanju osobe koju je voleo.

 

Advertisements