Koje je vreme za istinu koja će nekoga da zaboli

Šapat. Reč, u grlu zaustavljena, pre nego što se tajnom obradi, pa škripi izmedju zuba i usana dok izlazi na svetlost sluha. Polako se gasi dan. Da bi svoju hladnoću pretvorio u led, kojom mrzne reč, u taj škripavi šapat pretvorenu.

Može li, od reči zaledjene već na jeziku, nastati uteha? Ili bar smirenje onih damara iz kojih naviru neke nove, gorke reči, koje i neizgovorene režu?

Koje je vreme za istinu koja će nekoga da zaboli? Ima li ga, uopšte? Ili ga treba izbrisati, pre nego i dodje, jednako kao i nju, tu istinu koja će nekoga da zaboli?

Bol? Ničim izazvana.Tek po koja reč koja objašnjava njenu jačinu, njen intenzitet i njeno poreklo. Iz dubine jedne tuge, rečju porodjene, bez nade da će i jednu utoku naći, ta  bol nalazi svoj tok. Pravo kao onom nervu koji najviše zatreperi, ko  da je radar, za laž, neiskrenost, za sve rečeno a nedorečeno.

Koje je vreme za istinu koja će nekoga da zaboli?

Advertisements

23 мишљења на „Koje je vreme za istinu koja će nekoga da zaboli

 1. Bol će vremenom da se smanji …Ako si već rekla – nemoj sad da se nerviraš i kaješ. Biće to dobro!

  Drago mi je da si ponovo sa nama..iščitala sam tvoje tekstove koje sam propustila i ovde i na onom drugom sajtu i sad bih ti svašta pisala odjednom…ali da ne davim – važno da si ponovo tu 🙂

   1. Nema dobrog vremena za istinu – tj. nema dobrog vremena za laž. Ona boli, neizgovaranjem istine najčešće štitimo sebe… Istina uvek nađe put, a onda zaboli otkriće da mnogo toga smo gradili na laži. Zato kažem da nema tog vremena.

    Kako god okreneš… svako ima pravo na istinu, pa bolje dok je sveža… Jer kad se jednom ubajati… kad neko napravi procenu da je došlo njeno vreme… tada je već mnogo štete načinjeno i možda sama istina tada nema težinu kao onda kad je prećutana, ali ima moralnu težinu… Ne znam, ovo je jedno od najtežih pitanja… za mene oduvek…

 2. Draga Neno, znam neke kojima vreme ništa ne znači. Tragično je da smo jedina bića sa artikulisanim govorom koji vrlo često, koristimo u pogrešne svrhe.
  Ovo tvoje rado bih pročitala jednoj osobi koja me posebno boli u poslednje vreme.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s