Priraboćujem si ja, al’ bi moji teli poviške da rabotim

Kvo rabotite? Pa ono, i za sedenje je, danaske praznik, neje za nikakvu rabotu. Nekada, kad beo pomlada, od jutro, ma od jučer, spremali smo se za Petrovdan u Veliki Krčimir. Peški. Patike u ruke, pa bosi do selo. Tam na neku češmu, kude najdemo, operemo noge. Pa se obujemo . U patike. Moralo se, cel mesec el kopaš el žnješ u nadnicu, edne patike da si kupiš. Ako ti tatko ne uzne paričke što si gi zbral da si se nešto ponoviš. Kad ga muka i nemanje pritisnu, pa nema kude. Ne znaju ovija mladi kakv je toj bil život. I kakvo je nemanje. Pa se sekiru za ništo. Ko da će pomru svi odred ako im nešto usfali.

Pomagam i ja na ovija moji, ne mogu reknem. Sama sam, al kod mene da ulezneš nema da primetiš da edna baba od 83 godine se samo tuj spotura. Priraboćujem si, priraboćujem si, dokle još mogu na moje noge i sas ovuj tojagu čvornovatu, što mi ju moj Stanomir pokojni naprai emput, kad dojde iz šumu i donese drvce. Dok je još mogal dide po šumu. Ko da ‘e znal da nekad sas ovej moje dve noge neću mogu da kročim nulice.

Čuvam im piletija, oni donesu i koncestrat, i sve si donesu, al zatoj si kola napune kad gi iskoljemo. Gradinu, kolko-tolko, urabotim, nema misle kad doode da kupuju i da donose, ni za nji ni za men. I naprai si snajka kakvo-takvo, kad stigne ujesen.

100_2998

Ono, teli bi oni i poviške da rabotim, sve im se ko čini, majke, nesi ti još za vrljanje,pa im dojde ko nepravo kad im reknem da ja edva i na noge stojim i da im od men i ovoj  čista lutrija.

Će mi rekne sin, emput, majke pa ja sam ti sredil i kućnu negu da primaš, kuj u selo još ima i penziju i kućnu negu. Ima, sinko, reko mu, ima  Grada Timotijin, al on iz dvor ne iskača, naredil mu sin da glavu ne pomalja nulice, odma će mu oduznu kućnu negu.

I ako sam mu rekla. Kućna nega se dava kad čovek ne može sam, pa da ga neki pričuvuje, da ga popazi. Da ga odmeni. A vi mene, reko mu, ne teja da mu i toj oćutim, pomagate takoj što mi uznete pare još gi nesam ni videla, nakupujete piletija i koncestrati, pa ajde majke, spoturaj se po nji, ti možeš.

Neje men teško, ne mogu reknem, još se osećam da sam cvrsta, toj malko noge što me oće izvaraju, al u pamet i u  snagu još ne popustam. Al toj kojo mogu ja i urabotim i nemoj mi navaljujete na grbinu kojo neje za babu ulezlu u osdamdeeset i  četvrtu.

Ću vi vidim kad dojdete u moje godine.

Advertisements

22 мишљења на „Priraboćujem si ja, al’ bi moji teli poviške da rabotim

 1. Nije mi dalo da lajkam, ne znam zašto, možda se predoziro lajkova.
  Divno ti je i ovo.
  „koncestrat“ – divno! tako se u Rogoznici (Dalmacija, mjesto odakle je mama moga muža) kaže „konšerva“ za sos-paradajz, podsjetilo me. A za platičnu vrećicu kažu najlon, što me dugo zbunjivalo, kad idem u dućan kaže ponesi najlon, a ja gledam kakav najlon i zašto.

  1. Naši ljudi , pogotovo stariji, mnoge reči izvrću i izgovaraju ih onako kako su ih oni čuli. Otud i koncestrat. A ima još milion reči , koje jedva razumem, u njihovoj izvedbi.
   Inače, kako ste mi Vi, danas, vojvotkinjo?

 2. Ne mogu da odolim pa toj ti je 🙂 Lepa priča, oslikava i sliku i priliku, veoma čestu, kao pojavu u našem društvu, kad se „gospoda“ opapučeni opanci, zaborave i kad im nije dosta i kad umesto da daju, šta god, po navici, samo uzimaju, uzimaju.. ne misle na starost i na primer koji ostavljaju, ako ih imaju, svojoj deci. Tuga 😦

 3. Rada72

  Prava priča koja odslikava odnos mladih koji žive u gradu, i ponekad posećuju majku u selu..i misle da ona može sve, kao nekada. Podsetila me je priča, i ova, ali i ona prethodna na moju pokojnu baku. Divno pišeš, bravo!

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s