Kroz prozor ulazi prohladni majski vazduh, zajedno s jutarnjim žamorom komšiluka koji se budi.

Pošto je ustala pre svih, založila vatru u šupi i pripremila olovo za današnje „pacijente“ s nemirom u stomaku i strahom u duši, oronula komšika koja hoda brže od gazele, šeta od jednog do drugog kraja svog parčeta ulice.

Zagovara je zla baba od prekoputa, u stalnoj spremnosti da bilo čije, „dobrojutro“ pretvori u prinudno ćaskanje nesrećnika kojem samo pristojnost ne dozvoljava da pri prolazu okrene glavu i oćuti.

„Vatiše kolo niške devojke, niške devojke na palilulsku češmu“ – dopire dvoglasje uz harmoniku i gitaru. Mora da se neko od novih komšija udaje ili ženi. Ko da je, ima dobar ukus. Nema turbo, nema folka. Nizamski rastanak, Ko te ima, taj te nema,Svilen konac, starogradski biseri…

Nek im je sa srećom.

Već je stigla da se napije, komšika koja hita da baci smeće u kante pored obližnje zgrade, dok se nisu probudili stanari spremni da opsuju svakog ko se približi  njihovim kantama. Nije bila dovoljno trezna sinoć, pa da, ko svi, to obavi pod velom mraka.

Od kad se nije zaigralo kolo u ulici…

001

…a sad se vije u dvorištu kuće prodate posle svih nesreća koje su zadesile njene ranije vlasnike.

Svadbarske sirene su sve tiše. Veselje se seli u neku kafanu.

Ulica tone u subotnji dremež. Komšijske mačke pretrčavaju ulicu i kriju se u žbunju susedovog dvorišta. Davno je bio mart.

Lišće breze od prekoputa podrhtava pod sve slabijim vetrom, presijavajući se pod stidljivim zracima sunca koje se koleba.

Hoće li uspeti da pobedi sebe i prognoze koje najavljuju vadjenje spakovanih džempera?

 

Advertisements