Šta je tvoje lice kad nemaš vremena da mu izabereš masku

Pretpostavljam , kada se jutrom probudiš svež i oran za novi dan , da nemaš mnogo dilema oko izbora maske koju ćeš da staviš na lice.

Uzoran paters familias ,brižan , pažljiv, nežan. Odgovoran, predusretljiv, s rukom pruženom u namenski odredjen dodir za svakog ukućanina, s posebnim osmehom za svakoga od njih,kao spreman da poleti , čim zatraže.

Dok ubrzano vezuješ kravatu , ispijajući kafu skuvanu još pre nego što si digao lice s jastuka, prećutkuješ koliko te nervira to njeno zadržavanje ispred ogledala – pregazilo te vreme,gundjaš u sebi, ne pomaže više ni ta šminka koju papreno plaćam, osmehujući joj se,uz ono resko dušo, dok uzima tašnu i kreće za tobom.

Kontrolišeš svoje lice do još jednog osmeha, na silu, dok izlazi iz auta ispred svoje firme. Davno je bilo, prisećaš se, kada svoje nepodnošenje nisi mogao da joj prećutiš, pa umalo… ali ne, nauči se, s godinama, kada se plati škola i kada čovek shvati da, zarad sopstvenog mira, mora malo da glumi. Ili malo više, svejedno.

Do svog posla već si namakao masku nedodirljivog . Koji se sluša. Čija je svaka zadnja. Čiju nesigurnost može da opiše samo slušalica službenog telefona, kada razgovaraš sa Šefom. Kada si manji od zrna maka i rečnik ti se svede na jedno da. Na da, Šefe, možda, ako ti da priliku da i toliko izustiš.

Kad nadješ vremena za Nju, da li si tada stvaran? Ili je nova maska na licu? Zavodnika u poznim godinama ofucane mladosti, koji bi da glumi Kazanovu? Pokrovitelja. Sponzora. Onoga koji mora da daje, da bi ona davala trenutke nežnosti za kojom žudiš. Ali, ne u svome domu.

Kojim to skidačem šminke uspeš da skineš tu masku, na putu od Nje do kuće ? I kojim to lepkom zalepiš novu facu, svakodnevnu, za po kući – umornog čoveka koji se satire na poslu? Al, ipak ima smešak, za odavno nevoljenu ženu, za nestašnu decu koja traže , traže i vreme i pare i tebe celog, a ti umoran i još u mislima – sa Njom.

Pa sit i pomalo pospan , zadremaš u fotelji, s novinama u ruci. Il’ na ležaju u dnevnoj sobi. Samo na tren, dremka da te mine. Ne stalno i ne uvek umiren u glumi lažne bezbižnosti … jednim delom uvek uplašen , za nesigurno radno mesto na kojem glumataš Boga, za status u stranci u kojoj traješ dok si upotrebljiv, dok pravilno izgovaraš ono svoje monologno da, i kad treba i kad samo vežbaš.

549328_565962123428614_1323671663_n (1)

E, to sam htela da te pitam. Kad se , neplanirano, dremka pretvori u san, iz kojeg se , košmarnog, trzaš pitajući se gde si, sa kim , kad se oznojenog lica okrećeš oko sobe koja se vrti … pa nemaš vremena, nit išta znaš, kakvo je tada tvoje lice .

fotografija uzeta ovde https://www.facebook.com/photo.php?fbid=565962123428614&set=at.406019579422870.99756.100000444936538.100000361505973&type=1&theater

Advertisements

20 мишљења на „Šta je tvoje lice kad nemaš vremena da mu izabereš masku

  1. Od tri treća lica jednine, jedino se “ono“ ne uklapa (osim ako nije u funkciji bezličnosti)… Po meni, ovaj tekst je sjajan… I primenljiv na oba pola… Ali i na istopolne zajednice… Ne znam zašto ste odmah prepoznali “muškarca“ u postu… Delimično je normalno da Negoslava uzima muškarca kao reper, jer je žensko, mada, ako ćemo pošteno, ni to nije fer izbor, jer zašto žensko mora da bude sa muškim…? Mogući su i žensko ženski, ali i muško muški odnosi, zar ne…?

    1. Blogi, lepo si to primetio – svidja mi se to što često u mojim tekstovima i meni otkrivaš nešto novo, poznato i postojeće, a nekako neprimećeno. Apsolutn se slažem, žene iz ovoga nisu izuzete.

  2. draganatomic

    Pobesnim čim zamislim čoveka koji dremka posle posla. I ti uplašeni „miševi“ na poslu…fuj!!! Švalerka je samo sled događaja. Ali odlično je dočarana ta patologija.Bravo

      1. Ne znam… jedna od maski… iskreno, tvoj tekst mi je bas legao, tacno tako se ovih kisovitih dana i osecam… kad zavrsim sagu o Mauritaniji, napisacu malo nesto o svojim osecanjima… Pozdrav i tebi.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s