Kako je počelo, moraćemo da odlazimo na planine, i to odabrane, da  bismo se podsetili šta to beše sneg. Da mi je neko pre samo par godina rekao kako ću se radovati snegu , ne mogu reći – omiljenoj atmosferskoj pojavi, pa još u martu,  rekla bih mu, ala laaaaaaažeš. A  posle  današnjeg prohladnog niškog prepodneva , pa  još i proleća u najavi u zazelenjenim potkopaoničkim mestima, onoliki sneg na našoj popularnoj , pre svega skijaškoj   planini , došao je  kao melem na dušu ogrezlu u zimski gradski smog, maglu i suvomrazicu. 006

sneg u najavi

Kratak raport za ljubitelje planine pod snegom koji nameravaju da se put Kopaonika upute ovih dana, glasi – putevi su očišćeni od snega i prohodni . Zimske gume jesu potrebne, ali nisu neophodne, sem ako ne želite da izbegnete probleme s milicijom koja vas može sresti.

080

put prohodan i čist

No, neprijatnosti počinju na samom ulasku u urbanizovani deo. Lakše ćete ovde , čak i da imate dve leve noge, naučiti da skijate, nego što ćete naći mesto za parkiranje auta. Doduše, na svakom petom metru , pogotovo ako se osvrćete dok vozite pazeći da ne zakačite neki parkirani auto ili pešaka, obratiće vam se neko s pitanjem treba li vam parking.

Izgleda da su se neki ljudi dobro snašli – zauzmu svojim autom mesto, pa ga predusretljivo ustupe onome ko je spreman da ih za tu uslugu „časti“ . Improvizovani parkinzi s rampom na ulazu u taj prostor, na kojem je cena celodnevnog parkiranja 300 do 400 dinara, takodje su prebukirani, pa je prava sreća da se, baš u trenutku dok po treći put kružite oko hotela, uprazni neko mesto.

 

130

sneg je mnogo niži od kritične visine, odredjene oni crveno-belim stubovima

160

ovde je već kritično

I ne zna se kome je teže – da li vozačima ili pešacima, koji se jedva probijaju zaledjenim kopaoničkim uličicama, izmedju parkiranih auta gde je god to moguće i gomila snega oko njih . Pitali smo se, pa smo pitali i neke čuvare parkinga – gde mogu da prošetaju oni koji bi samo da šetaju, ali nismo našli niti dobili odgovor.

150

sneg, led, voda koja teče sredinom ulice i auta na sve strane

164

a ovde pešacima neka je Bog u pomoći

166

tesno, klizavo, snežno, zakrčeno

171

a tek kad naidje autobus…

No, to sigurno ne smeta skijašima da uživaju u skijanju i sunčanju na Kopaoniku.

198

ovde je najlepše

200

ovde se red za žičaru otegao

Izletnici, koji bi samo da udahnu malo svežeg zimskog vazduha i vide pravi sneg ove zime, mogu svoj cilj da ostvare i zaustavljanjem kod prvih skijaških staza. Pa da se okrenu i vrata do Brzeća, u kojem fantastičan ugodjaj pruža kombinacija snega u tragovima i zelenilom nagoveštenog proleća, a pre povratka nadju okrepljenje,  na primer u Kolibi.

304

 

Advertisements