Ознаке

, , , , , ,

Ooooovoj su čarape.

U nji nema noge da ti ozebnu ni po najgolem studen i suvomrazicu, ni po sneg, ni po kišu. Ima da ti drže toplo i kad ti se ruke pritresu od ladno,   na vedje ti se zalede kapke od  istopen sneg što ti opada niz kosu, a nos i uši ti utrnu, kolko ladno umeje da bude.

Plela sam i’ od moju predju , dok čuvamo ovce, nekolko, da si imamo mleko i sirenje, za nas si. Dok mogamo, deda i ja. Sama sam si i vunu prela, neće ovakve,  da su cvrste i da traju, od vunu ako neje sas ruke predena. Pa kad me sin pituje, majke, a zašto mi se  ovej nove čarape  što mi lani isplete brž iscepe, ja mu vikam, zatoj, sinko, što tuj predju  mati neje sama prela. Nego dadomo da ju na mašine ispredu.

Pa uzo onuj predju , ja što ju predo, što mi polani ostade , da mu ispletem, će ima mož ‘  još za dvo’e čarape. I toj mu je , od nju nema više, nit će pa da bude. Jedino da se on, toprv, vrne , pa da si sam čuva ovce. I žena da mu prede od tuj vunu, od njine si ovce. Al nema od toj ništa, nece nanosi on tej čarape.

A predju sam si učinila u ora’ovinu, bez kupuvanje onej farbe skoje s’g  čine, pa se posle u pranje  opuste i učine sve što si sas nji u lavor zatopil. Potopim si predju sasvema oraovinu, turim lonac na vatru, pa kad pokipi, izmaknem i još malko odstoji , pa kad ju isperem, pa u poslednju vodicu turim malko sićence , ma boja više ič nema da mrdne, nikad, dok se ne icepe.

Sin će mi se zaraduje na ovej čarape, znam, al neemu pravo što više neće ima.  Ne beše mu pravo ni  kad mu rekomo da više neće ovce čuvamo. Ne da nećemo, nego se ne mož obnosimo. Ma , ne mož više ni po put d’idemo, a toprv da se sas ovce i jaganjci spoturamo.

Ono, znam da deca vole babino sirenjice , i mlekce, i sve što ni se ovdek na grbinu radja.

Voli i baba , nekad d’otide u varoš, pa dupe na ednu stolicu da turi , a noge na drugu, pa televizor po cel dan da gleda .

Al nema. I neće ni ima, za moj život.

Advertisements