Ознаке

, , , , , , ,

Iskrice zagašene vatre iskaču iz smederevca , dok pokušavam da je oživim džaranjem kroz  pocrnelo nagoreno drvo . Proklijalo božićno žito očekuje današnju dozu vlažnosti i toplote, da bi, tempirano zasadjeno na vreme, pravim zelenilom zablistalo baš kada treba. Taze očišćen dimnjak dobro vuče. Toplota se širi kuhinjom.

U sobi tišinu remeti jedino pucketanje moderne naprave za grejanje na struju, čudnog naziva konvertor, koja tako reaguje na temperaturne promene. Koje ručno regulišem jer, kao i sve ostalo novijeg datuma, brzo gubi svojstva zbog kojih je kupljen. A kad termostat ne valja, onda se ili znojiš ili cvokoćeš. E, stari dobri kreka-veso… zaglavio , posle podužeg čučanja na terasi, negde u ćošku garaže. Dobro greje, al ne kuva ko smederevac…

Grejalica postaje suvišna, poslužila je samo dok smo skontali da obrukano čudo tehnike od konvertera ne radi zato što  nije uključen u struju  produžni kabl u prizemlju . Koji omogućava da izbegnemo na spratu crvenu zonu. Pa grejalica zauzima mesto pored ventilatora, kojim leti tešim svoj inat produženog  otpora klima uredjajima.

Brišem prašinu s termoakumulacione peći u kujni, koja najveći deo godine služi kao stalaža za cveće. Pomeramo ga samo   na početku i na kraju grejne sezone, kada TA jedino služi pravoj svrsi – da smlači temperaturu u stanu, kako bi izjutra i večerima   bilo prijatno.

Jedva čekam proleće.

Advertisements