ČAST

Nikada je nije bilo manje , bar od kako ja pamtim , i nikada nije više pominjana. Uzimaju je u usta i oni koji je samo opogane svojim beščašćem, da bi je izneli u odbranu svoje sramote , misleći da je nevidljiva pod naslagama njihovih prevara i laži. Poštapaju se njome i oni koji prikrivaju sitni stid od nekih ličnih nekorektnosti, pa ne znaju da li da crvene ili da zažmure  pri tome.

A najmanje je pominju oni koji je žive. Uspravni. Stameni . Ponekad poljuljani, nečašćem onih koji se u čast kunu. Ali nikad izmešteni sa svog stava , životnog opredeljenja i jedino mogućeg puta – da im čast piše na licu, na obrazu, u pogledu . U porodičnoj istoriji. U genima nasladjenim od predaka kojima je bila zvezda vodilja. U ovome danas i u onome sutra.

Iz mora citata sa Wikipedije , na temu časti, izdvojila sam ove – „Čast je, objektivno gledano, mišljenje drugih o nama, a subjektivno, naš strah od tog mišljenja.“ ( Artura Šopenhauera) i „Ništa nemam osim uvjerenja da sam častan, ako i to izgubim, biću ruševina.“ ( Meše Selimovića iz romana „Derviš  i smrt“).

Izmedju ove dve rečenice, krije se, mislim, i sva tajna  obeščašćenosti i ljudi i  vremena u kojem živimo. Zagubili se, neki, u tom moru imanja i imanja ( naglasak u prvoj reči je na prvom a, a u drugoj na i )  , pa poverovali da im čast, takvima, nije više ni potrebna. Da će o njima lepo misliti i bez časti . I da nemaju od čega da strahuju.

Oni i ne znaju kako je lep osećaj kada , kuda god da kreneš, ideš  visoko dignute glave. Ne strahuješ .  Ni od prošlosti, ni od budućnosti. Ni od ružne reči, ni od poprekog pogleda, a ni od sećanja . Svojih i tudjih, svejedno.

Advertisements

11 thoughts on “ČAST

  1. Rada72

    Tekst je odličan. Najviše me nervira kada vidim ili čujem da neki nečastan čovek brani pred sudom svoju „čast“..to je valjda sada u modi. Da se i čast unovčava.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s