CRNO

Moja prijateljica Ivana kaže da crno nije boja. Slikarka je, moram da joj verujem. Doduše, to kaže i za belu. Al’  , belo nosim retko, pa me nije ni briga.

 

Samo, kako da se pomirim s tim da boja na kojoj se zasniva celokupna koncepcija mog odevanja , ne mogu da kažem stil, jer mi to nekako uzvišeno i,   rezervisano za  dokone koje ne mare ni za  šta više osim za modu, zvuči, dakle, kako da joj oprostim to saznanje da moja boja, u stvari, nije boja.

Doduše, pre crne, moja boja je bila ljubičasta. Ona, najtamnije moguće ljubičanstvena, da te od njene lepote zaboli glava. Kao što te zaboli i dok je tražiš , u ponudi osrednjosti tonova koji su blizu, al … nije to to. Pa sam od nje odustala onda kada više i nije moglo da se bira, u oskudnoj ponudi došloj s krizom …

Teši me, ipak, da je crno  najelegantnija „boja“  na svetu, „boja “ snage,  energije ,  moći, zaštite… šta li sve neće nabrojati kao njenu odrednicu. A da, noć, dubine okeana, univerzum , “ boja “ ljudi koji ne menjaju svoje mišljenje često … nezamenljiva, večno aktuelna . „Boja“ ozbiljnosti , otmenosti, u našoj civilizaciji , boja smrti i boja žalosti , boja tuge ,boli  …

Davno sam u nekoj  , odevanju namenjenoj knjizi, pronašla paletu boja koja odgovara tipovima kože svrstanim u godišnja doba.

Prema njoj, ja sam „zima“ , jedini tip kože kojem dobro stoje i crna i bela , svejedno dal su boje .   ili nisu.

IZGLEDA, STVARNO, NISU …

“ Bojom nazivamo reakciju fotoosjetljivih čunjića u našem oku na vanjski podražaj u obliku svjetlosne zrake. Ulaskom u oko zraka se lomi kao u prizmi i raspršuje u spektar. Dok su sve boje spektra objedinjene, zraka je bijele boje – zato bijelu zovemo neboja, nešarena ili akromatska boja. Akromatske su također i crna i siva.“ –  ubedi me internet .

Advertisements

13 мишљења на „CRNO

 1. Jedan sam od onih koji bojama veruje više no rečima.One mi više kažu o nekoj osobi, njenom karakteru ili raspoloženju,nego gomila drugih pokazatelja.Kad ovo kažem ne mislim samo na odeću. Analizirajte blogove.Slike.
  Da.Crna i indigo plava.

  1. Kako kaže ona pesma – boje su u nama . Verujem da je sve oko nas povezano , pa i boje. Samo , znam da, iako preferiram crnu, to nije i boja moje duše.
   I da, muškarcima indigo plava stvarno fantastično pristaje.

 2. Verujem da boje govore. Crnu, ako je boja, ne volim nikako, pogotovo ne na sebi. Ona izgladnjuje. Crvena razveseljava, podiže. Plava umiruje, žuta zatupljuje… Imam teoriju o bojama. Eto ideje meni za naredni mi post. Hvala, Negoslava, što tako inspirativno utičeš na ljude!!!!!!

 3. Rada72

  Priznajem, nikada nisam puno razmišljala o bojama. Crna boja je simbol ozbiljnosti, a i praktična je, može da se kombinuje..a ja volim i tamno plavu i crnu, crvenu boju..sve zavisi i od raspoloženja a i od povoda ih nosim-da li je to odlazak u kupovinu, ili na krsnu slavu, npr..u tim svečanijim prilikama biram crnu boju koja se dopunjava sa nekim detaljima.
  A šta sve boje govore o nama? Da li one pokazuju i našu sreću i našu tugu, ili..ipak ništa ne govore?

 4. Crno je (meni) simbol elegancije, uzdržanosti. I na ženi simbol ženstvenosti. Ozbiljnosti, koja dozvoli mašti da zamisli šta se ispod površine krije. Pri tom nisam banalan i ne mislim na „šta se krije ispod odeće“, već šta se krije u ženi.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s