Ознаке

, , , , , , , , , , , , ,

– Svako ko je napisao bar jedan tekst na blogu , zna koliko se lepo oseća kada shvati da se ljudima -naravno, nekim, JER JE I NEREALNO OČEKIVATI DRUGAČIJE,  svidja to što piše . A još kada uslede komentari – i to ne samo puni hvale i aplauza, već i oni s oprečnim mišljenjem, ali su, svejedno, svi dokaz toga da vaši tekstovi nailaze na nekakav odjek , onda dobijete neki novi , jak i toliko podsticajni vetar u ledja, pa dugujete, pre svega sebi , da pišete dalje i još više.

Čitav moj život je , na neki način, pisanje . Kroz školovanje, negovanje lepe reči , stidljivo objavljivanje poezije , pohvaljivani pismeni zadaci … Jednom me je, čini mi se u osmom razredu osnovne škole, nastavnica zamolila da batalim pesmu koju sam spremala za takmičenje recitatora i da  recitujem svoju, tek nagradjenu onom , nekada čuvenom Zmajevom nagradom koju, verovatno, ima svako negde u svojoj osnovačkoj karijeri.  Stala sam na pola i rekla – izvinite, ali ne mogu.

Posle sam, iako matematički smer, bolje ocene dobijala na pismenom iz srpskog, nego iz matematike. Da i ne pominjem kako sam umesto željene žurnalistike ili književnosti, upisala ekonomiju, a ipak ceo radni vek provela kao novinar, o tom  sam takodje  već nešto pisala.

Ali, osećaj da vas čitaju čitaoci novina, lokalnih, doduše, ne donosi ni približno toliko ushićenje, čak nikada o takvom osećanju nisam ni razmišljala,  kakvu radost, polet i elan, po principu tri u jednom, donosi svest o čitanosti bloga. Bar meni, ne znam za druge.Novine su, ipak, kolektivni čin. Ovde ste sami. I jedino od vas samih zavisi hoće li se ono što napišete dopasti nekome ko slučajno ili namernu svrati na vašu adresu. I da se vrati. I da vam kaže koju reč.

Naleteh noćas na neki tekst sa savetima za popularnost bloga. Nisam, ali časna reč, nisam htela da se zadržavam puno na njemu, pročitala sam  u drugoj polovini mog blogovanja toliko sličnih štiva, ali mi je pažnju zadržao ovaj  savet – Čestitajte svojim najčešćim komentatorima, a najboljeg nagradite. Nagrade ostavljam za neke jubilarne cifre, nisam Piroćanka, časna reč,a ovoga puta samo pominjem svoje blog drugare sa vrha lestvice onih koji me usmeravaju, nagradjuju, opominju…svojim komentarima.

Prvo mesto dele moja draga dollybel , koje nam nema jedno vreme, zaključala je svoj blog i skida tekstove kako bi ih jednoga dana preselila u knjigu i onaj kojem sam već posvetila , sasvim sluč… ups, kažu da ništa u životu nije sluč…o. Priznao mi je da više voli da čita onu mene iz koje  ispari novinarka. Ja volim da čitam njega, svakojakog, i uvek.

 Za njima je neko čije tekstove s posebnom dozom humora , koji me uvek nasmeju onako, istinski, i iz srca, mogu da čitam u svako doba i svakojako raspoložena. Ume i da me gane, rastuži, navede na ozbiljna razmišljanja, koji put i na suze. Jednom je bio bašbaš ozbiljan, ustao u odbranu Beogradjana, od mene, koja je samo branila Nišlije. I to ne od njega, nego od neke nabedjene Beogradjanke, koja je svoje komplekse nesnadjenog došljaka lečila pljujući po ne-Beogradjanki. Ironije, ti si moj omiljeni drug, kako znaš i znam da se ne ljutiš na mene. Kako god, od njegovih, nekih, pohvala, toliko sam crvenela, da sam ga zamolila – samo da me ne hvali. Neću mu reći, da mi i dan-danas crvene obrazi, prijalo mi je to.

Pa neko čije priče , naizgled slike obične svakodnevice i prošlog znaju da probude tugu, nemir, sećanje na san i sne,  utkane u čarobna sećanja . Ume lepo da piše jednako koliko zna i druge lepo da čita. Njegovi komentari kazuju sami kako zna da tudjem pisanju udeli kompliment. Koji se pamti i, takodje, daje polet i snagu. Hvala ti, još jednom, Wojciech , nadam se da ti osmeh pohodi lice onoliko puta na dan koliko nisi ni pomišljao da može.

Obradovala sam se kada nam se vratio neko ko je mnogo nedostajao. I slikom i rečju. Mlad, senzibilan,  višestran, višeslojan…zaslužuje da mu bradati deka u smešnom crveno kostimu ispuni sve, ne samo jednu želju. A mlad je, mada ne veruje da je više mlad, pa ia vremena za to, da radi na svemu što može, kako jednoga dana ne bi zažalio što  neke želje nije ostvario . Sebi i drugima.

Neko ko u svoje literarne sastave ugradi toliko istorije, da slobodno mogu poslužiti i kao dokument vremena prošlog,  a istovremeno toliko nežna i krhka dušica puna nežnosti i emocija… naša Rada. I kad piše o tugama iza kojih naslućujete suze, i kad  se seća i kad pominje vreme sadašnje,  njeno je ime Nežnost. Kao i kada komentariše – uvek i svuda ostavi svoj vedar duh, puna razumevanje i za vašu setu, tugu, suzu… S nestrpljenjem čekam njen roman, čini mi se da će uslediti posle onih priča u nastavcia, kojima nas je držala u neizvesnosti, danima.

 Moje malo veliko otkriće, koje nas, sve, tako svesrdno prati i podržava, a tek ponekad, nažalost, samo ponekad nas obraduje nekom svojom lepom rečju – zna da mi od nje očekujemo samo jedno. Da nas češće poseti, kao autor. To zaslužujemo od nje. Kod nje, inače, imam svoj lični prozor i leptira, koji je vodi do mene. Ma, neću više da vas zamara pričama o nečemu što se ne da opisati – posetite je sami. Hvala ti, slatka, na tu ljubav koju osećam, mislim ne jedina, koju šalješ korz svoje prozorčiće ka nama.

A od njihovih komentara, pojavili su se tek nedavno na mojoj adresi,  ,pocrvenim , basbas pocrvenim, jednako kao od ironijevih, dok ga nisam zamolila da me više ne hvali. Pogadjate, posle sam shvatila da i nije tako loše , mislim, godi vašem uhu, ups, oku, kad vidi prelepu reč na svoj račun. Svi mi znamo da nismo ni Tolstoj, ni Gogolj, ni Dostojevski, ni… ne moramo da budemo ni sujetni, ni samoljubivi, ali, evo priznajem, bolje je da te hvale nego da te očute. Oni, do čijeg mišljenja ti je stalo. Još nisam otkrila način da na  adresi miroslavadušanića , kažem koju reč, ali se nadam da će mi pomoći u tome. A stihovanja pratim s pažnjom nekoga ko u postovima osobe koja voli i lep stih i lepu sliku, ali ume i da britkim jezikom kaže svoju misao na neke druge teme .

Da ne budem dosadna. Toliko je divnih ljudi , onih koji pišu, čitaju, lajkuju, komentarišu, kritikuju, ćute… Svi oni, koje sam primetila sama ili tek onda kada su oni primetili mene, svi sa kojima sam bila u kontaktu ili ih samo čitala, svi sa kojima sa prozborila koju reč ili smo samo oćutali jedno drugo,  vredni su pažnje, zbog sae činjenice da na ovom mestu delimo nekakve emocije. Neka razmišljanja, poruke, misli…lepe želje…


Advertisements