Ознаке

, , , ,

Sat na tom zidu prestao je, jako davno,  da bude mera vremena , ostajući tu samo kao lepa uspomena na jedno od poslednjih bezbrižnih putovanja u beli svet. Ono, kad znaš da su kod kuće svi živi i zdravi . Kada se u hotelskoj sobi ne budiš baš uvek  s mišlju o onima koji su te ispratili ( sreća je dok ima  i ko da te prati ) , nego se prepuštaš radostima novog dana i otkrivanju lepota nepoznatog.

Taj sat je,zapravo, granica izmedju  bezbrižnosti, koja kad jednom bude prekinuta nikada više ne može da se vrati, i svega  što dolazi posle – strepnja, strah, bol, gubitak, opet strah, uvek i iznova, i svaki put sve veći i veći. Kao da će baš on, taj strah i ta strepnja, doprineti da imaš što duže o kome da brineš. Da što duže čuješ ono – javi se kada stigneš.

Opomene me, svakog jutra, taj zanemeli svedok  prolaznosti ,i na ograničeni rok trajanja . Svega oko nas. Nas samih, najpre.

Japanka u zeleno-belom  kimonu , s dugom šnalom u pundji koju zaklanja suncobran ( ni ne pitam se više , otkud ideja ruskom umetniku da baš nju izabere za model svoje primenjene umetnosti ) , sa davno  zaustavljenim kazaljkama  iznad glave , dočeka me svakog jutra svojim nečujni podsećanjem na sve ono čega ne žeim da se sećam. Što odbijam da prihvatim . Što sam davno izbrisala iz spiska mudrosti ovog sveta koje bi valjalo zauvek upamtiti.

Bez obzira na to kako nam satovi radili , koliko žurili ili kasnili i gde im se kazaljke zaustavile, svi oni pokazuju našu prolaznost . I to im je najznačajnija uloga u našim životima, bez obzira na to kada shvatimo njihovu poruku.

Možda baš zato,  u zeleno -beli kimono obučena Japanka s kazaljkama iznad glave,  na slici radjenoj tehnikom kineskog kloazonea, u  braon ramu od ružinog drveta, i ne menja svoje mesto, odredjeno joj onog dana kada sam se vratila kući s putovanja po SSSR-u.  Još samo kratko bezbrižna. Još samo kratko nesvesna prolaznosti.

Advertisements