Ознаке

, , , , , ,

Na moje  iznenadjenje onolikim i onakvim reakcijama na jučerašnji tekst   i time da se  toliko njih prepoznaje u njemu ili pronalazi neke svoje bliske, moje novo otkriće na fb a i u životu uopšte , Šeh Stana, mi  reče   – to je zato  zato što ima mnogo nas koji iza maske sveuredjenosti i bezličnosti nosimo svoju emociju, svoju radost, često tugu i bol..

Što kroz komentare ispod samog teksta  na ovom blogu i na fejsbuku, što kroz pismene i usmene poruke poznatih i nepoznatih   , shvatih da svako ima nekog rodjaka ili poznanika  , koji na okupljanjima pokušava da ne štrči , izbegavajući sve situacije u kojima bi moglo da se dokumentuje njegovo obeleženje  nekom posebnom setom, tugom, senkom koja mu  nikada ne nestaje sa  lica…

Postoje oni  koji ne mogu da sakriju ni jednu svoju emociju. Njima se sa lica čitaju jednako jasno i tuga i radost i bol i sreća i zadovoljstvo i seta. Ali, mnogo je više onih koji umeju da, pod maskom face složene u ravnodušnost, ponekad i osmeh, sakriju čak i  cepanje duše u  paramparčad.

I niko od njih (nas, svejedno) , nema nameru da time zavara okolinu, kao oni što neveštim glumatanjem izigravaju klovnove onda kada bi trebalo da budu ozbiljni, kada su ojadjeni, zabrinuti, uplašeni . Svi oni, svi mi, zapravo, tim potiskivanjem svojh najtananijih emocija, svojim nastojanjima da ne skrećemo panju na sebe ni preteranom radošću ni najvećom žalošću možda u tom trenutku,  samo dajemo sebi pravo da svoju intimu, svoju emociju i sopstveni doživljaj onoga što nam se dešava,  ne  pružimo čitavom svetu na tacni.

Naravno da i mi imamo one sa kojimo delimo sve ili neke tuge, mnoge radosti i boli, neke male ili velike sreće… Naravno da svako zaplače ponekad, od te tuge ili sreće, svejedno,  i naravno da poželi da oboje sa nekim bliskim podeli.

I sve dok imamo i jedne i druge emocije i sve dok imamo  i one sa kojima možemo i želimo da ih podelimo, znamo da smo ljudi od krvi, mesa i po koje suze. Da nismo kamena faca od čijeg pogleda  se skreće glava i u čijem oku se ne vidi  ništa osim praznine.

Advertisements