Ознаке

, , , ,

Nije voleo da se slika. Na porodičnim skupovima, slavljima, svečanostima, druženjima, izletima, vešto bi izbegao trenutak sveopšteg uzbudjenja, rasporedjivanja, nameštanja i rodbinskog premeštanja ispred foto-aparata ( štedeo se tada film, pa nije bilo beskrajnog škljocanja i eksperimentisanja, već se poduže čekalo , dok svako složi željenu pozu i facu i skoncentriše se da ne zažmuri na škljoc) i , tek kada bi fotografije bile gotove, neko bi primetio da ga nema.

Ne, nije on bio od onih koji ne vole da im kasnije  na fotografijama zagledjuju kriv nos ( takvi se nikako ne nameste da budu slikani iz profila),  nije imao nikakvu deformaciju na licu ( koja se vrlo vešto skrije slikanjem iz onog, lepšeg ugla),  a i njegova prijatna faca, znao je to i sam, umela je da se ljupko smeši u kameru, tako da rizika od -nisam dobro ispao – nije ni bilo.

Voleo je da gleda tudje fotografije. Tek u drugom ili trećem gledanju zapažao bi detalje koji govore mnogo više od reči. Ko je koga kako pogledao , čija se ruka gde zadržala, ko ni na slici nije mogao da sakrije ružni trenutak doživljen časak  pre, čiji osmeh govori o radosti s kojom živi svoj život…

Nije, jedino, voleo komentare. Ni svoje, ni tudje. Fotografija je za njega bio lični unutarnji doživljaj vidjenog , sagledavanje znanih lica na neki novi i neponovljivi način, upoznavanje neotkrivenih osobinaa bližnjih, njihovih medjusobnih prećutanih sukoba, trzavica, ponekad i mržnji. Slika je sve otkrivala. Nepogrešivi svedok i svedočanstvo.

I nije mu smetalo to što sa tih fotografija za porodičnu istoriju uvek izostane njegovo lice .

 

 

 

 

 

Znao je da je time zauvek izbegao neke  razgovore   –   E , a ovo je naš  ( pa bi tu došlo, ono, stric, brat, ujak…) . On se nikada nije ženio. A šteta, divan je čovek i sigurno je mogao da usreći neku , samo da je to sebi dopustio …

Advertisements