Ознаке

, , , , , ,

Nišlije nemaju često prilike da uživaju u nastupima izvodjača ozbiljne muzike , sem redovnih koncerata koje organizuje Niški sinfonijski orkestar . Stoga je sinoćni Koncert tri tenora , kao završnica ovogodišnjih Niških muzičkih svečanosti, bio pravi veliki kulturni dogadjaj za grad čija je sala Narodnog pozorišta bila premala za sve one koji vole ovu vrstu muzike.

Nastupali su Marko Milanović, Bojan Veličković i Žak Radinson, svi na neki način Nišlije,  po rodjenju ili jednom delu života provedenom u njemu.

     U najavi za ovaj koncert već sam ih  po malo predstavila  , i naravno, sada ću samo o Marku Milanoviću, zlatnom detetu po oceni svih koji ga znaju.

Briljirao je na koncertu. Moje skromno muzičko obrazovanje, stečeno na ono malo gimnazijskih  časova ovog predmeta , svedenih više na teoriju i upotpunjavano sporadičnim lekcijama na nekim koncertima i iz literature, ne dozvoljava mi da se mešam u stručno ocenjivanje  ničijeg pevanja, pa ni njegovog.

Ja ovde samo kao pristrasni gledalac želim da prenesem utiske onog dela publike , koje sam čula posle koncerta. Svi imaju zajednički imenitelj u tome da su uživali u njegovom pevanju , jednako kao i u celokupnom nastupu.

Ona energija kojom on zrači, jednako u životu kao i na sceni, emocija kojom se u potpunosti predaje ariji koju izvodi, mio pogled i energični pokret u pravom trenutku, daju mu za pravo da teži ka velikim rolama i svetskim pozornicama.

A to, što je trenutno velika nada operske scene i advokatski pripravnik s perspektivom gradjenja karijere i u tom svetu, može da mu posluži samo kao jedan veliki plus. Svako novo životno iskustvo daje nam neku posebnu energiju, znanje kojeg bismo bili lišeni da se nismo i tu oprobali, širinu koja nam otvara nove puteve, tamo gde se možda i ne nadamo.

Marko je , i pored svih dosadašnih uspeha –  nije jednostavno od anonimnog učesnika rijalitija Ja imam talenat postići da te čitava zemlja upozna i nepodeljeno zavoli za samo par meseci, i dalje velika, ogromna  nada ne samo niške, već i srpske operske scene. To mu priznaju i mnogi naši muzički stručnjaci, od Milija, iz sasvim drugog sveta, preko Ivana Tasovca, do penzionisanih operskih diva.

Do sada je sve postigao isključivo zahvaljujući sopstvenoj ljubavi prema muzici i neprekidnim naporima da nauči što više. Na sceni Narodnog pozorišta zahvalio se na pomoći Marijani Pašalijevoj, vrsnom pedagogu iz Bugarske , kod koje je godinama učio tehniku operskog pevanja. I koja je i dalje uz njega, kao stručna i moralna podrška, kad god zatreba.

Kontrolišem svoje reči i obuzdavam emocije dok pišem, kako ne bih preterala u subjektivnosti i kako bih se zadržala na činjenicama. No, ovo je samo blog , ne i stručna analiza Mrkovog pevanja, pa zato dovoljavam jednoj ponosnoj tetki da kaže i ovo – Marko Milanović je  sinoć pevao maestralno.

Gde li će biti za koji par godina, kada njegov glas dostigne punu zrelost  – jer,  kažu, tenori su u zenitu izmedju 35. i 5o.  …

Advertisements