Ознаке

, , ,

… ovo nije skica za portret dr Spasojevića, več jedan kroki Milana, čoveka koji voli prirodu i pronalazi u njoj neotkrivena blaga

Mora da je jako srećan onaj kojem je zanimanje i ljubav i hobi i strast i pasija i uživanje… i sve ono lepo što neko interesovanje donosi čoveku.

Nišlija iz Valjeva, Milan Spasojević , doktor geografskih nauka koji studentima predaje ekonomsku geografiju, jedan je od ljudi koji se  sa radošću bave svojom strukom i u radno vreme i van njega, čiji dani i čitavi  životi prolaze u posvećenosti struci, od koje doživljavanju nemerljive radosti.  Ljudi, kojima posao prolazi u zadovoljstvu, hobi u istraživanju, strast u traganju… u  otkrivanju lepote i raja na zemlji već iza sledećeg ćoška.

Mada je i svetski putnik, dr Milan raj pronalazi svakodnevno i u raznim predelima oko gradova u kojima  živi ili boravi, pored kojih samo prolazi ili namerno u njih svrati.

Rodjen u Hrvatskoj, rastao u Bosni,  pa zatim u roditeljskom Valjevu, beogradski student , po življenju u istom gradu najduže Nišlija, izvidjač i planinar  večno s geografskom kartom u ruci ili na ekranu kopjutera, mladi istraživač i dok Petnica nije bila današnja Petnica,  neumorni tragalac za novim vidicima , ne u prenosnom smislu, već bukvalno…

U njegovim traganjima za lepotom, za novim predelima, saznanjima, otkrovenjima,  uživaju svi oni koji imaju sreće da mu prave društvo – porodica, prijatelji, drugari sina Alekse .Ćerka Milica može samo da, tamo daleko, uživa u fotografijama. A supruga – moguće da je znate odavde.

Majstor je da nanjuši nešto interesantno, nesvakidašnje i neponovljivo, iza obične mrlje na Google Earth. Iz rečenice u letu hvata nit o nekom lokalitetu koji valja obići . Kao što vrsni arheolog nanjuši gde baš treba zariti ašov, on s nepogrešivom preciznošću zna iza koje stene bi trebalo očekivati  iznenadjenje, a koja je samo paravaan za još grublje i nepristupačnije kamene gromade.

O svom selu saznala sam tokom prepodnevnog izleta njegovim proplancima više nego za pola veka pre , zahvaljujući ne samo tajnama nauke kojom se bavi, već i njenom praktičnom primenom.

Ovih dana punim blogove, više slikama nego tekstovima, sa izleta na kojima sam, paralelno, imala lekcije iz geografije, istorije, ekonomije i politike, uz manje osvrte na  veru, tradiciju, narodno predanje, čak i fotografiju.

Prekjučerašnja trasa – Crkva Svete Trojice u Gornjem Matejevcu, Srećkov kladenac iza Kamenice,  komasirana brenička polja, Kamenički Vis.

Jučerašnja – pomenuta crkvica,

opet,  Manastir Sveti Jovan , vidikovac iznad sela Jasenovik , selo Malča...


Dan koji upravo izmiče – Merošina, selo Gradište,arheološki lokalitet Kulina.

– U okolini Nisa , gde god da malo dublje zagrebes stizes do Konstanina – objašnjava – Na arheoloskom lokalitetu Kulina u ataru sela Gradiste, par kilometra jugoistočno  od Merosine je ranohriscanska bazilika, sva urasla u stabla bagrema i kiselog drveta. Nadam se da ce je se nadlezni dogodine setiti kada budemo obelezavali 17 vekova od Milanskog edikta i da ce je malo upristojiti, te je tako koliko-toliko uciniti dostupnom za posetioce. Od 1983. godine ovaj, siroj javnosti manje poznat objekat, uvršten je u registar spomenika kulture Srbije kao Kulturno dobro od velikog znacaja .

Koliko sutra, Milan će u pohode nekoj novoj lepoti na karti ovog dela Srbije. Ili onog , zavičajnog. A možda i nekog trećeg. Jer,svuda ima toliko  lepih , božanstvenih predela  , što onih već svima znanih, što nekih koje samo uporni tragač za novim , a pri tome poznavalac i geografskih zakonomernosti, ume i može da registruje, pronadje i  objasni.

Advertisements