DVAPUT MAJKA ISTOM DETETU

„ Ume život, ponekad, da namesti priču kakvu ni najbolja režija ne može da postavi. Pa se pitaš , ko li to , umesto nas, vuče konce naših sudbina na jednu ili drugu stranu. I ko nam , zapravo, crta one staze za koje mislimo da ih biramo sami.

Imala sam, u Makedoniji, koleginicu , osobu koja se samo poželeti može za društvo, drugarstvo, prijatelja, sestru. Lepa , zgodna, vredna, ljubazana, al jaka, samosvojna, sigurna, ma, sve ono što je muškarcima dovoljno da zaziru od takve žene. Medicinska sestra za primer.

Godine su prolazile pored nje, a ona je svoju samoću ubijala radom,. Kad god je nekome trebala zamena, spremna da uskoči i u sve tri smene, ako treba. Zato i nije bilo teško najvećem gradskom djilkošu da je smota.

Govorili smo joj, nije on za tebe, svaka sa kojom je bio je proplakala od njega, niko za njega nema lepu reč, samo ostavlja pustoš za sobom…

I kad je ostavio, pričali smo, to dete radjaj samo ako nameravaš ti da ga čuvaš, nemoj da ga radjaš da bude samo jedna od ostavljenih beba…

Da li se nadala da će očinska savest na kraju proraditi u njemu, koji savesti nikada nije ni imao,  ili se predomislila , pa odustala i sama, na kraju, tek … iz porodilišta se vratila bez deteta.

Nismo govorili ništa. Dovoljna joj je bila njena muka. Kad vidi kako koleginica drži dete za ruku. Kad dodju po novogodišnje paketiće. Kad pokazuju slike s rodjendana.

Znala je da se osami i kad smo svi bili zajedno, da joj pogled odluta i oči zamagle, pa izadje i nema je dok s njenog lica nestanu vidljivi tragovi bola koji je nosila u sebi.

Pacijentima je bila posvećena više nego ikada, lomila se oko svake osobe koja dodje na odeljenje, ko da joj je rod rodjeni. Posebno oko jedne, tihe ženice koja je u sebi nosila neku posebnu tugu, kao teret koji se gomilao u njoj dugo i nikako da ga zbaci .

Kad je umrla, našla se njenom mužu .Bila mu je najpre drug, u danima najveće tuge, prijatelj  spreman da sluša i razume bez pitanja. Rame na kojem je mogao da se  isplače, kad god mu je teško.

 

nastavak na donjoj adresi

TRI PRIČE IZ DUŠE I PERA NEGOSLAVE STANOJEVIĆ.