Ознаке

, ,

Dremljiva nedelja posle retko naporne sedmice . Ne slušaju me ni prsti, ni tastatura, a misli bih da pretočim kroz ekran u ovo produženje roka njihovog trajanja…
Da odgovorim, bar, na poruke, obaveštenja i komentare na blogu , dok ideje za tekstove slažem jednu preko druge, kako bih izvukla onu najbližu trenutku u kojem pišem.
Toliko lepog pišu neki drugi ljudi, pa kažem kako i nije neka šteta ako malo zaćutim.Al djavo ne da mira, traži svoju dozu slova za danas, pa pokušavam da je ispunim, bar svojim mislima ispod nečijih lepih rečenica i misli, kojima su i postaknute.
– Može li se priča oblikovana sećanjima menjati i oblikovati do one granice kada počinje da nam se svidja? Mogu li nam se sećanja mesiti kao plastelin, pa da danas budu siva, sutra žuta, a dogodine roze ? Može li sećanje da se zaustavi u onom trenutku kada nam se najviše dopadne, pa da mu se vratimo uvek kada poželimo da mislimo na nešto lepo ? – pitam ispod teksta oblogovanog ,koji je zaokupio moju čitateljsku pažnju.
Prozvani , samo za koji tren, odgovara – Hah, nećeš verovati, ali pogodila si temu o kojoj i sam često razmišljam… U onom romanu koji nikako da objavim to je čak i neka vrsta lajt motiva – možemo li da pritisnemo ”pauzu” u nekom savršenom trenutku…? Naravno da ne, ali, što je još važnije, Orhan Pamuk ima jedno zanimljivo razmišljanje o tome (parafraziram): celog života juriš savršen trenutak, a kada ga nadješ, shvatiš da se on dogodio davno pre, kada ga nisi ni bio svestan…
Stvarno, iz dve rečenice i jednog citata, tema ne za jedan post, jedno pitanje ili jednu knjigu. Tema, zapravo, za čitav život.
Savršen trenutak, savršena ljubav, savršen dan,savršen posao, savršeno letovanje,savršena kafa, savršeno nebo koje gledamo – možda je to upravo ovaj trenutak koji neumitno prolazi, ovaj dan koji se sprema da se sklopi nad nama i ode u prošlost, ova kafa posle koje ćemo uzalud kuvati bolje kada nam nikada neće prijati baš kao tek ispijena,ovo nebo čije se boje više nikada neće ponoviti nad ovim krovovima … Sve i da se pojavi duga, pa da imamo pravo ne želju s garancijom ispunjenja, ni jedan proživljeni tren neće nam se više nikada vratiti.
A u našim sećanjima biće upravo onakav kakvim ga označe boje koje nam odslikavaju taj budući trenutak …

Advertisements